Cum să punem banii să ne atingă obiectivele?

Pentru succesul financiar nu există scurtătură, iar educația financiară nu are treabă cu numerele, ci mai degrabă cu comportamentul uman.

Așadar, un comportament financiar sănătos presupune control asupra banilor, deci implicit un buget. Lipsa unei bugetări ne plasează în categoria oamenilor care la finalul lunii ajung să se întrebe pe ce și-au dat toți banii.

De altfel, alt aspect important este subiectivitatea cuvintelor “scump” și “ieftin”. Pentru că ajută oamenii să clasifice lucrurile în “îmi permit” și “nu îmi permit”.

Așa cum spune și expresia “Timpul înseamnă bani.”, este important să știm cât valorează timpul nostru, fiind cea mai importantă resursă de-a noastră.

Dacă câștigăm un salariu mediu în România (3.202 RON pe lună) suntem plătiți cu 19,04 RON pe oră. Ceea ce înseamnă că, spre exemplu, un bun de 2.000 de euro ar valora cât 3 luni întregi de lucru… Decizia aparține fiecăruia.

în contabilitatea de bază cheltuielile sunt împărțite în două categorii simple: Fixe și Variabile. Dar este important să avem un control și mai mare asupra lor si să le împărțim mai departe în lunare, trimestriale, semestriale sau anuale.

1. Cheltuielile cu stilul de viață – Maxim 50% din venitul lunar

În categoria asta intră orice cheltuială necesară pentru a putea supraviețui de la o lună la lună. Se recomandă să ținem o evidență cât mai clară a acestora.

• Hrană – Variabil (Nevoie)

• Locuință (chirie sau rată) – Fix (Nevoie)

• Medicale – Variabil (Nevoie)

• Transport – Variabil (Nevoie)

• Socializare – Variabil (Dorință)

• Abonamente – Fix (Dorință)

• Vicii – Variabil (Dorință)

în general cheltuielile cresc odată cu creșterea venitului, ceea ce înseamnă că vom cheltuim mai multi bani pentru a satisfice aceleași nevoi.

2. Cheltuieli extra – Minim 10% & Maxim 30% din venitul anual

E important să reușim să planificăm următorul an, pentru ca în viitor cu fiecare pas pe care îl facem ne va fi mult mai ușor să stabilim obiectivele pe termen mediu și lung, să stabilim clar tot ce vrem să facem anul acesta și să decidem cât ne-ar costa aproximativ. Bineînțeles că mai important decât atât, este să ne asigurăm și că avem o marjă de eroare pentru evenimente neprevăzute care pot apărea.

Aici, una dintre cele mai mari greșeli pe care le fac mulți oameni este, că judecă bogăția celor din jur după cât de mulți bani cheltuie, nu după cât de mulți bani au de fapt.

“Prea multi oameni cheltuie banii pe care nu ii au, pentru a cumpara lucruri pe care nu le vor, ca să impresioneze oamenii pe care nu ii plac.” – Will Rogers

3. Viitor (Economii & Investiții) – Minim 10% din venitul lunar

Mulți oameni refuză să înțeleagă că viitorul lor financiar ține doar de ei și că nimeni nu este mai responsabil de succesul lor financiar decât ei înșiși.

Odată ce ne punem situația curentă pe o foaie și le comparăm cu obiectivele noastre o să fie totul mult mai ușor.

În concluzie, venitul tău nu afectează într-o foarte mare măsură capacitatea ta de a economisi și NU contează căt de mult câștigi, ci cât cheltui, iar orice lucru mic pe care îl faci astăzi pentru tine din viitor va fi mai important decât o decizie mare. De exemplu, dacă de mâine ne-am dezvolta obiceiul de a economisi zilnic câte 5 lei, investiția lunară ar fi de 150 de lei, iar în 10 ani am avea 30727 lei, în 20 de ani 113905 lei, în 30 de ani 339073 lei, în 40 de ani 948612 lei și în anul 50 2598659 lei adică 2 milioane jumătate de lei 🙂 (Calcule făcute la o rată a rentabilității de 10%)

Știm că este mai simplu de spus, decât de făcut, însă odată ce ne apucăm de acest obicei, va deveni un stil de viață.

Mult succes în economiile voastre și în atingerea țelurilor din viitor!

Articol redactat de către: Denisa Comoniță

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s