Profesionalismul în domeniul judiciar

În orice domeniu am activa, ne dorim o carieră de succes. O carieră cu ajutorul căreia să devenim cunoscuți drept profesioniști. Această dorință nu poate fi judecată, ci din contra, este susținută de câteva strategii – care ne conduc pe drumul succesului. Poți începe cu a-ți identifica obiectivele, continuând cu a-ți conștientiza punctele forte, ridicându-ți mereu standardele.

Ce înseamnă un avocat profesionist?

În definiția sa, avocatul este prezentat ca fiind o persoană liber profesionistă  cu pregătirea și calitatea de a reprezenta clienții într-o instanță judecătorească sau de a consilia sau acționa pentru clienți în alte probleme juridice. Avocatura prezintă o raportare la concizie, spontaneitate, argumentare, elemente esențiale și definitorii ale acestei profesii.

În practică, profilul unui avocat trebuie să fie strcuturat de tenacitate, de o personalitate care îl face ușor de înțeles și care să poată domina o discuție atât în relația cu clientul său, cât și în cea cu adversarul sau cu instanța judecătorească.

Rânduri despre experiență și cum ajungem să fim cunoscuți:

Într-un interviu oferit pentru Business Ladies Club,  Loredana Naida, avocat și membru al Baroului Suceava, ne vorbește despre profesia de avocat și cum ajungi să ai o carieră de succes.

Cum și când ai conștietizat că avocatura este profesia pe care vrei să o urmezi?

Știi acel moment când întrebi un copil “Ce vrei să te faci când o să fii mare?” ? Cred că în jurul vârstei de 14 ani, am început să răspund hotărât că vreau să fiu avocat. M-au fascinat filmele în care vedeam oameni  îmbrăcați în robe negre, sobri, serioși care pledau cu elocvența și ele mi-au deschis acest orizont, spre domeniul juridic. Nu știam exact ce presupune, dar mă imaginam purtând o servietă mare cu soluții pentru toți oamenii din jurul meu și eram entuziasmată imaginându-mă așa, ca om matur. Asta știam că vreau să fiu, un profesionist care descâlcește problemele oamenilor, un om de încredere căruia i se încredințează situații delicate. Odată cu practica din facultate, când am început să asist la procese, acest sentiment s-a consolidat.

Cum vezi o carieră de succes în acest domeniu?

Nu cred că există comenzi rapide sau vreo rețetă universală pentru a deveni un avocat de succes. Practica excelenței necesită muncă grea, o atitudine de îmbunătățire constantă și nesfârșită, flexibilitate mentală și judecată bună. Pentru că succesul se naște din a fi cel mai bun posibil. În ziua de astăzi sunt disponibile o multitudine de resurse pentru a ajuta avocații să devină profesioniști. Susțin studierea, în mod regulat, a artei și a științei de comunicare eficientă, a psihologiei persuasiunii, a susținerii proceselor, dar și o varietate de alte subiecte pentru a dezvolta abilitățile necesare pentru a deveni un înalt realizator în practica dreptului. Pentru început, să muncești mult, să studiezi temeinic, să te gândești la soluții și să identifici mai multe strategii de apărare, pare să fie o metodă bună. Odată ce deprinzi această modalitate de lucru, îți va fi foarte ușor pe viitor să fii spontan și eficient.

Îmi povesteai că printre studiile universitare pe care le-ai urmat, se regăsește și Facultatea de Psihologie. Există vreo legătură între domeniul juridic și psihologie?

Pentru că mă vedeam specializată în drept penal, teoriile criminologice ale lui Beccaria studiate în primul an de facultate m-au îndemnat să aleg și psihologia, ca materie complementară formării mele. Îmi doream să-mi formez abilități de comunicare eficiente și mai ales de înțelegere a comportamentului antisocial.

La o primă vedere, dreptul și psihologia par a fi două domenii diferite, fără vreun punct de intersecție. Însă, dacă analizăm sferele de activitate, aceste două domenii sunt unite de interesul pentru comportamentul uman. În timp ce psihologia caută să înțeleagă și să explice comportamentul uman, domeniul juridic are ca interes reglarea acestui comportament. Putem observa această intersecție și la unele facultăți, precum Universitatea din Southampton sau  Universitatea din Bedfordshire, care oferă o diplomă comună în drept și psihologie. În final, cred că am făcut o alegere bună.

Avocatura este o profesie care se învaţă sau e nevoie de mult mai mult pentru a atinge succesul? Există calităţi native de care să depindă şansele de reuşită?

Consider că fiecare individ se naște cu anumite calități care îl recomandă pentru o profesie sau alta. Sunt câteva calități native, care nu trebuie să lipsească unui avocat de succes. Acesta trebuie să fie concis, să aibă putere de analiză pentru a putea extrage esențialul și pentru a-l expune. Facultatea te învață  o bază, restul reprezintă studiu individual și constant. Totodată, calitatea de a fi om contează foarte mult în această profesie – și e o calitate pe care orice client o apreciază.

Ce urmăresc casele de avocatură la studenţi în momentul unui interviu și cum poate deveni acesta unul de succes?

Interviul înseamnă mai mult decât cunoștințe. Examenul este de o dificultate ridicată, care, aparent, testează gradul de cunoștințe al candidatului. Odată admis în profesie, trebuie să dovedești alte calități: seriozitate, spirit de echipă, abilități extraordinare de research. Avocatura înseamnă mai mult decât cunoștințe, iar la interviu, pentru că e mare concurență trebuie să fii natural, sincer, să nu-ți dorești să impresionezi.

În concluzie, dincolo de formalismul juridic, profesia de avocat este o profesie nobilă, respectabilă, extrem de solicitantă. Durează ani de muncă până cand reușim să fim un nume pe piața avocaturii, dar satisfacțiile sunt pe măsură, pentru cine și-a găsit vocația.

Redactat de către: Teodora Iliescu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s