ANTREPRENORI DE 10 – BIANCA TUDOR

 1. Care este principalul motiv pentru care ați ales să urmați acest drum în cariera dumneavoastră? Care sunt principiile profesionale după care vă ghidați?

Iubesc femeia antreprenor! De ce? Din dorința de a contribui la dezvoltarea antreprenoriatului feminin și la leadershipul feminin la nivel internațional. Atunci când femeile prosperă, lumea prosperă, femeia investind în familie, sănătate, educație, comunitate, voluntariat.

Suntem aici să ne onorăm viețile și este datoria noastră să construim nu doar pentru noi, cât și pentru comunitate!

 1. Care este povestea afecerii dumneavoastră ? De la ce idee s-a născut totul și ce fel de strategie de diferențiere ați abordat?

Micul meu Univers s-a schimbat în momentul în care am plecat să studiez la București, la 19 ani, singură, o tânără crescută de bunica mea în spiritul contribuției și performanței personale. În prima lună de facultate m-am angajat la ING, divizia Asigurări și aici am intrat într-o cultură organizatională fascinantă, o cultură a performanței profesionale, de la mindset de supraviețuire, la un mindset de thrive/reușită. Tot aici, în ING, am avut șansa să am prima sefă, o femeie Manager, extrem de puternică, determinată, inteligentă, sharp și focusată. Bunica mea, șefa mea, mama mea, Universul meu era format din femei puternice și mi-am dorit să contribui la a avea o cultură a femeilor minunate, puternice pentru familiile lor sau departamentele pe care le conduc, dar cu o inimă mare, pentru a contribui acolo unde sunt! Într-una din zile, în Biblioteca de la ING, am găsit cartea Female Leadership, a lui Karin Jironet și am simțit că a fost predestinată. De aici am studiat fenomenul reprezentării femeilor în poziții de conducere, era 2011 și în 2012 am intrat într-un ONG Junior Chamber International, București, cu un proiect de leadership feminin. L-am creat când JCI a fost parte din Conferinta Equality Pays Off de la București, unde în fața Comisiei Europene am prezentat ideea unei platforme internaționale de leadership feminin.

In 2014 am lansat Female Leadership Organization, care în 2015 a s-a transformat în Elite Business Women, companie de educație antreprenorială pentru femei la nivel internațional. Două lucruri ne-au diferențiat puternic: nișarea pe public feminin și internaționalizarea afacerii, suntem singurul Club de Afaceri 100% românesc care se lansează peste hotare, plecând din România.

EBC TM

 1. Ce provocări ați întâmpinat pe parcurs și cum le-ați depășit? Care a fost ancora dumneavoastră în tot acest timp?

Provocări nenumărate, dar și experiențe minunate! Prima este lipsa expertizei de business, la 25 de ani am devenit antreprenor, după 7 ani de multinaționale, dar sunt 2 lumi diferite! Lipsa finanțării și a resurselor financiare pentru a crește. Lipsa unei echipe manageriale pentru conducerea afacerii, lipsa unei culturi de business și a educatiei antreprenoriale, lipsa unității mediului de afaceri și parțial a solidarității feminine. Lipsa eticii în afaceri și a unor experiențe triste de mindset de patroni , copy paste-ul .

Pentru toate acestea însă, am primit în drumul meu inspiratia de a merge către mentori, mentorul meu Gerard mi-a dat curajul de a merge înainte no matter what,  voluntariat, experiențe de business internaționale, coaching și reinvestirea profitului în afacere pentru a scala. De 5 ani tot profitul afacerii a rămas în afacere pentru a scala și dezvolta, dar nu avem credite și mă consider norocoasă.

 1. Cum ați descrie cultura organizatională a ELITE Business Women și valorile pe care le promovează? Cum vă identificați cu acestea?

La EBW credem în unitate și role models. Societatea, mai ales tinerele fete au nevoie de modele sănătoase de viată! Cele 5 valori care ne conduc sunt: contribuție, growth (dezvoltare personală), unitate, profesionalism, autenticitate. Toate aceste valori pleacă de la mine în calitate de Fondator, preluate de echipa de Ambasadori, ulterior de membrele EBW, parteneri și clienti. Sunt valorile după care mă ghidez și în viața personală.

 1. Care considerați că sunt principalele bariere care intervin în viața profesională a unei femei într-un mediu antreprenorial?

Cred că principala barieră este lipsa unui suport pentru femeile mame sau viitoare mame, o infrastructură care să sprjine familia. Societatea se bazează pe familii însă avem insfrastructură zero. Așadar, multitasking-ul acesta între viața de familie și viața profesională, la un moment dat duce la burnout.

Următorea barieră ține de educatie, nu avem un sistem educațional care să încurajeze leadershipul feminin, suntem educate să fim suport pentru frati, părinti, soti, bunici, copii. În contextul lumii de business, unde suntem go getters, femeia va avea procese de conștiință și va fi etichetată ca fiind bossy, egoistă sau o mamă rea, pentru că se dedică carierei.

 1. Care sunt principalele dumneavoastră atribuţii în calitate de antreprenor? Există o strategie la baza formării unei echipe de muncă?

În echipa EBW, sunt CEO și administratorul business-ului.

Mă ocup de strategia de business, managementul echipei de Ambasadori, strategia de marketing și PR unde avem și externalizări pentru diverse procese, recrutare unde și aici externalizăm prima fază a procesului, dezvoltare de business, dar și latura administrativă a afacerii. Echipa este cheia succesului sau eșecului unei afaceri.

În primul rând, ca antreprenori români trebuie să învătăm că echipa este partenerul nostru și oglinda noastră, este nevoie de investiție în educație și specializare. Ulterior, cred că formarea echipei trebuie să aibă la bază aderarea la valorile companiei și la obiectivele companiei, care să se regăsească și în obiectivele personale si profesionale ale fiecărui membru al echipei.  Cred că luarea deciziilor de către fiecare membru pe aria sa de activitate este un exercițiu care va ajuta o echipă să se sudeze și să performeze.

 1.  În ce măsură considerați că,  luarea deciziilor potrivite au contribuit la succesul dumneavoastră? Care a fost cea mai importantă dintre acestea și  care  totodată a contribuit la succes ?

Touche! Despre asta vorbeam la pct nr.6. Ceea ce face un Leader să fie Leader nu este faptul că inspiră, motivează, ci curajul de a lua decizii, bune sau rele. Teama de a lua decizii este motivul nr.1 pentru care nu avem rezultatele dorite! Cea mai importantă decizie a fost în 2014, când Female Leadership Organization a fost forțat să se oprească la decizia investitorului acestui proiect. Decizia a fost nedreaptă, neetică și forțată. A fost o lovitură pentru o tânără la 25 ani care a pus toată energia, dragostea, pasiunea și timpul în primul ei proiect antreprenorial. După 6 luni m-am ridicat din zona gri de lamentare, nedreptate și frustrare și am decis că o experiență poate avea și multe plusuri. Am făcut o listă cu ce am învățat din această experiență, de exemplu să fac platforme online, să fac PR, să organizez evenimente, să fac networking și să fac recrutare Online, cu aceste daruri am ales să construiesc EBW, 5 ani mai târziu, suntem cel mai mare Club de Afaceri feminin din România cu prezență internațională în Londra, Lisabona, Roma și ne dezvoltăm targetat pe Europa si România în continuare.

 1. Ați avut momente în care ați simțit că toate sacrificiile au fost în zadar și în care ați dorit să renunțați la activitatea desfășurată?

Da și este important să nu mai zugrăvim  imaginea idilică a antreprenoriatului pt că 99% din start up-uri dau faliment în primii 3 ani tocmai pentru că văd imagini de PR. Plecăm la drum plini de vise și zero planuri de afaceri, network, mentori, sau măcar finanțe pentru 6 luni. Au fost momente când veneam cu bani de acasă , când nu găseam oamenii potriviti, când nu aveam susținerea celor apropiați, când oamenii de încredere au dezamăgit, când a durat 2 ani să vedem rezultatele dorite la diverse proiecte lansate. Nu m-am întrebat dacă vreau să renunț, ci unde am nevoie de know how, cum să fiu mai pregătită, cum să aduc calități noi mie ca om și antreprenor, know how și oameni. Renunțarea nu este o opțiune pentru mine, poate fi o reconversie a acestui model de business în altul, dar să renunț, să închid operatiuni, nu.

 1. Cât de importantă a fost pentru dumneavoastră susținerea venită din partea celor apropiați?

Recunosc că niciodată nu am fost genul de persoană care să depindă de sprijin și încurajări. Sunt o fire independentă. M-am bucurat de oamenii din familie și din afara familiei care au crezut în visul meu, m-am bucurat de sustinerea soțului meu, în a accepta un stil de viață cu 12-14 ore de muncă, deplasări multe și momente de lipsă de disponibilitate emoțională în momente cruciale în business. Probabil că pentru femeile care au parte de presiune din partea familiei, este mult mai greu de mers mai departe.

 1. Cum ați descrie portretul unei femei independente?

Cred că o femeie independentă este o femeie autentică, curajoasă și fidelă valorilor sale. Este educată, independentă financiar, implicată în comunitate și conduce cu compasiune și intuiție.

 1. Care este modelul dumneavoastră feminin de reușită în business?

Pe plan local Rucsandra Hurezeanu sau Cristina Batlan, pentru internaționalizare, pe plan internațional Ariana Huffington, Melanie Perkins, sau femei în business cum sunt Ivanka Trump sau Sheryl Sandberg sau lideri precum Angela Merkel .

 1. Dacă ar mai exista posibilitatea de a alege domeniul în care să activaţi, ați proceda diferit?

Cu sigurantă aș alege acest domeniu pentru că îmbină multe domenii într-un singur  business, merge de la platforme online, la PR, la networking, la investiții și economie internațională. Acum aș merge și către health and mindfulness, fiind un om care practică sporturi, meditație, nutriție. Cine știe pe viitor …

 1. Ce sfat le-ați oferi celor care intenţionează să se avânte în lumea antreprenoriatului? Care ar fi calitățile necesare pe care un tânăr ar trebui să le aibe pentru a iniția o afacere ?

Curaj, stabilitate emoțională, reziliență, disciplină, leadership, networking și promovare, sunt cruciale dacă vrei să fii antreprenor. Și disponibilitatea de a munci 10-12-14 ore pe zi în primii 3-5 ani de business.

 1. Se spune că succesul este 1% talent și 99% muncă. Ce părere aveți? Ce înseamnă pentru dumneavoastră un om de succes când vine vorba de carieră?

Sunt de acord în primii 5-7 ani de business, ulterior consider că trebuie să ai o infrastructură care să îți permită să fii mai putin implicat operațional și să poti construi poate alte linii de business, poate scalare, etc. Nu cred în hardwork pe termen lung, cred în smartwork, echipă și timp de calitate pentru dezvoltarea ta personală.

Un om de success este fericit cu alegerile sale, sănătos emoȚional și fizic, are relații armonioase și trăiește cu pasiune!

bt library2

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s