ANTREPRENORI DE 10 – BOGDAN PANDEA

 Ce v-a determinat să urmăţi drumul antreprenoriatului? Care sunt principiile profesionale după care vă ghidaţi?

Drumul antreprenoriatul l-am ales participând la o conferinţă despre antreprenoriat, unde am avut şansa să îmi prezint ideea de afacere şi după feedback-ul juriului, am ales să îmi dedic mare parte din timp și energie către a-mi dezvolta latura antreprenorială.

Unul dintre principii ar fi cei 7 ani de acasă, nu neapărat profesional, dar fără acesta nu aş fi reuşit să ajung unde sunt acum; orientarea spre rezolvarea problemelor şi găsirea soluţiilor, în ideea în care mereu apar situaţii care trebuie rezolvate optim, învestirea şi loializarea angajaţiilor- fără colegii mei nu aş fi ajuns aici, aşa că îmi dedic mare parte din timp și resurse pentru a crește colegii de lângă mine.

 Care este povestea afacerii dumneavoastră?

Ideea afacerii era o cafenea pe bicicletă. Această idee am luat-o, la un moment dat, dintr-un ziar, dar evident Captain Bean este unic. Chiar dacă nu am inventat roata, mi-am pus amprenta asupra business-ului din toate punctele de vedere, astfel încât să mă simt confortabil cu acesta. Am început în 2014 în faţă la Central şi, după 6 ani, avem 8 locaţii în Cluj-Napoca și avem un sistem de franciză care e pregătit pentru dezvoltare națională.

Fiind un antreprenor tânăr, cum ați gestionat întreg procesul de inițiere a unei afaceri? Ați apelat la consultanța de specialitate?

O să încep de la capăt- nu am apelat la consultanță, pur și simplu am analizat ce ştiu, ceea ce trebuie să ştiu că să îmi dezvolt afacerea și am început să citesc, am început să interiorizez ceea ce înseamnă afacere și să exteriorizez prin tot felul de rapoarte sau calcule în Excel, pentru a îmi da seama ce anume poate să genereze viitorul Captain Bean. Întreg procesul a durat un an și șapte luni de zile, de la momentul în care m-am hotărât că vreau să devin antreprenor, până la momentul în care am reușit să vând prima afacere. Am avut răbdare, consecvență și nu m-am defocusat de la visul meu.

Ce v-a determinat să alegeți o afacere în domeniul băuturilor pe baza de cafea?

M-a determinat pur și simplu impactul juriului asupra ideii mele. Pe vremea aceea nu știam prea multe despre antreprenoriat, așa că am început foarte optimist, neștiind nimic de piață, de suprasaturare sau de alți termeni foarte complicați. Neștiind multe, am putut să visez, și am construit în baza aceasta tot ceea ce înseamnă antreprenorul din mine. Resursele, cele financiare, banii economisiți, o parte din investiție a fost acoperită de părinții mei, cărora le mulțumesc. Ulterior, resursa cea mai importantă, timpul, a durat șapte luni de zile în care mi-am dedicat fiecare minut gândului către afacerea mea, către ceea ce trebuie să învăț și trebuie să descopăr și așa mai departe. Diferențierea la Captain Bean o face brand-ul, cafea vinde toată lumea, to go vinde toată lumea, dar modul în care am selectat angajații, modul în care aceștia servesc, recomandarea băuturilor, asta face că lumea să revină la Captain Bean. Pe lângă asta noi, nu suntem foarte ninșați sau selectivi cu clienții noștri, așa că noi îi celebrăm pe toți cei care vor să se trezească dimineață și să facă lumea să se miște.

Care sunt principalele dumneavoastră atribuții în calitate de antreprenor? Există o strategie după care va ghidați în alegerea echipei cu care lucrați?

Atribuția mea este de a ține afacerea pe picioare, de a o dezvolta în funcție de obiectivele pe care ni le-am ales. Spre exemplu, anul viitor trebuie să deschidem cinci francize. Pe baza la acestora, trebuie să îmi dezvolt strategii, să mă dezvolt pe mine pentru a atinge aceste obiective, iar în ceea ce privește angajații, strategia pe care am luat-o până acum este să vibreze cu mine, să fie oameni cu care pot colabora ușor, oameni maleabili, oameni care să lucreze la visul meu pentru a își îndeplini ulterior visul lor.

În ce măsură considerați că luarea deciziilor potrivite a contribuit la succesul dumneavoastră? Care a fost cea mai bună, dar și cea mai proastă dintre acestea?

E o întrebare la care răspunsul este simplu. Sunt foarte mândru și satisfăcut cu locul în care mă aflu acum, ceea ce înseamnă că deciziile pe care le-am luat până acum au fost bune. Nu toate au fost optime, în ideea în care au fost foarte multe decizii de luat până în momentul acesta. Din perspectiva Captain Bean, nu am nici o decizie în minte care să nu fi fost optimă sau să spun că nu a fost cea potrivită. Faptul că am început și că am visat în fiecare an la a crește, la a ne dezvolta, a fost cea mai bună opțiune și decizie. La segmentul „cea mai proastă”, aș putea să enumăr câteva intențîi de ale mele de a deveni investitor și de a face mai multe afaceri, și anume am avut o școală de dans care nu a funcționat și o pizzerie, o pizza delivery care a dat faliment, dar acestea sunt decizii care m-au adus mai aproape de a deveni co-fondator. Din aceste două eșecuri am învățat să analizez partenerii în afaceri,  să văd care sunt elementele esențiale într-o asociere și anume: să cunoască produsul așa cum cunosc și eu cafeaua- orice alt partener de al meu dintr-o altă afacere trebuie să își cunoască produsul de la A la Z și să poată să livreze serviciile corespunzător.

În ce măsură considerați că norocul contribuie la atingerea succesului?

Succes egal oportunitate ori pregătire. Într-o ecuație nu poți să schimbi rezultatul decât dacă schimbi factorii. Trebuie să te pregăteșți suficient de mult că să vezi oportunitatea, astfel încât să poți să faci profit, și în ideea această norocul poate să fie succesul, dar nu există noroc, există plan, dorințe și acțiuni care te duc la atingerea succesului, și chiar dacă nu e atins măcar ai trecut un pic pe lângă el, te-ai apropiat de el și mereu poți să măsori să vezi ce anume trebuie să schimbi.

Puteți să ne dezvăluiți de ce un tânăr antreprenor că și dumneavoastră a ales să dezvolte afacerea în România și nu în altă țară? Mai mult de atât, intenționați ca pe viitor să vă extindeți afacerea dincolo de granițele țării?

Da, dorim să ducem Captain Bean înafara României, pentru că este un nume internațional și cafeaua se bea peste tot în lume.

De ce cineva și-ar face o afacerea în România? Eu am fost de principiul- mereu când auzeam pe cineva „că mă gândesc să merg înafara să încep”, eram oarecum bucuros, pentru că orice resursă care pleacă din țară trebuie acoperită de altă resursă, iar noi, antreprenorii suntem oameni care astupă găuri, care creează, care dau valoare. De ce România? E o țară care mai are foarte mult de dezvoltat, o țară care rămâne cu foarte puține persoane care să dezvolte. E o țară în care poți să faci diferența prin perseverență și prin a investi în tine, și o țară în care ai oameni care să te ajute. Nu în ultimul rând, e țara pe care o știi-aici poți apela la cât mai multe resurse foarte ușor și accesibil.

Cât de importantă a fost pentru dumneavoastră susținerea venită din partea celor dragi?

Eu am avut noroc să fiu sprijinit de părinții mei finanicar și moral. Ca și glumiță, înainte cu o zi mama mea încă mă întreba dacă mă gândesc la un part-time job. Ca sfat pentru tinerii antreprenori: trebuie să filtrați toate feedback-urile care vin din partea celor din jur, dacă sunt abilități, luați-le în considerare, dacă nu sunt venite din partea lor, nu le luați în considerare pentru că sunteți ușor de influențat, iar atunci când, să zic, viitorul stă total în mâinile voastre și nu în mâinile unui angajator trebuie să aveți încredere în voi. Nu uitați că nimeni nu a murit că și-a făcut o afacere, dar mulți au ajuns în top, au ajuns să își îndeplinească visul făcând una.

În tot parcursul profesional, ați întâmpinat vreo situație dificilă care va făcut să nu dormiți noaptea?

Tindem să ne aducem aminte de momentele grele în care ai lucrat 24 ore, momentele când s-a întâmplat un eveniment dezastros. Dar în momentele alea trebuie să te gândeșți că dacă totuși au fost șase ani de zile, undeva la 2000 de zile bucurându-te de beneficiile unei afaceri, prea puține au fost cele negative și cele mai multe au fost pozitive, așa că nu poți să renunți niciodată. Nu am avut situații dificile, pentru că pe toate am reușit să le gestionez din punct de vedere financiar și emoțional foarte ușor. Da, au fost locații închise, au fost eșecuri în business, dar toate le-am plătit pentru a mă învață pe mine ceea ce să nu fac pe viitor.

Cum vă petreceţi timpul liber?

E o întrebare dubașă, pentru că există timp în care sunt activ, timp în care îmi urmăresc visele și obiectivele și timp în care dorm sau nu mă dezvolt, să zic așa. Neavând această noțiune de timp liber, nu aș putea zice ce fac, mă trezesc la 7:30 încep să citesc, îmi fac planul pe ziua respectivă, îmi trec obiectivele pe termen scurt, încep cu lucrul la birou, ulterior ies pe teren, merg la sală și petrec timp alături de viitoarea mea soție. Ieșirile în oraș se rezumă la ieșiri cu colegii mei și ieșiri cu partenerii mei, pentru a discuta de ce urmează să creăm împreună.

Ce vă motivează?

De când am început afacerea, am folosit un mecanism pe nume Visual Board, prin care mi-am setat ce anume vreau să obţin eu de la mine în următoarea perioadă, foarte specific şi măsurabil. Asta mă motivează- am văzut modul în care am reuşit să ating obiectivele, modul în care am putut să ajut oamenii de lângă mine, să îi sprijin că să își atingă obiectivele şi, în fiecare an, îmi trasez aceste obiective şi atunci ştiu că dimineaţa am de ce să mă trezesc.

V-ați neglijat viața personală în vreun moment?

Fiind tânăr. viața personală se rezumă la a ieși în oraș sau club, la a merge în fiecare weekend acasă. Viața personală e și cea profesională, și evident că la început nu mai ieșeam cu prietenii cu care discutam ce am făcut în trecut sau cum să ne mai distrăm. Am văzut beneficiile pe termen lung ale unei afaceri. Am preferat să nu am timp liber pentru oameni care nu îmi aduc un plus de valoare pe termen lung, am preferat să lucrez, să țin oameni de valoare lângă mine, pentru a mă bucura la maxim de perioada în care business-ul rodește.

Dacă ați putea să alegeți din nou domeniul în care să activați, ați proceda diferit?

La început aș fi optat pentru o franciză, pentru că a fost necesar foarte mult timp în a crea un sistem care să funcționeze. În momentul de față, tu poți să deschizi o afacere pe nume Captain Bean oriunde în țară, fără a fi nevoie să treci prin procesul de cercetare. Până la urmă intri într-o afacere ca să câștigi bani, nu ca să inventezi ceva de la 0 sau să găsești toate elementele.

Un sfat pentru viitori antreprenori?

  1. Alege ceea ce vrei să atingi într-un an sau doi. Creează-ți un plan ușor măsurabil ți realizabil. Trezește-te în fiecare dimineață și fă pași în această direcție. Nu uita că trebuie să te trezești pentru visele tale, nu ale altora.
  2. Gândește-te cât de ușor îți e să lucrezi cu oamenii, pentru că ei sunt cei mai importanți.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s