CONSULTANT COMUNICARE ÎN BUSINESS. TRAINER. SPEAKER
Owner & Founder POWERFUL COMMUNICATION
Toți vrem să avem success, e firesc. Cum îl putem atinge?
Să ne amintim că a visa e gratis, dar zorile se plătesc. Vreau să spun că nu contează cât de deștept ești! Dacă nu știi să comunici și cum să construiești relații, cum să lucrezi cu oamenii, visurile tale vor rămâne doar vise. Așadar, cheia succesului (așa cum îl definește fiecare) sunt relațiile oneste.
Viața este o călătorie și, pe parcurs, vei întâlni mulți oameni. Pe unii dintre ei îi vei ajuta, încuraja, consilia. Alții, la rândul lor, te vor ajuta ori te vor sfătui. Din experiență spun că, atunci când crezi sincer că ești acolo pentru a ajuta pe cineva, sunt șanse mari să ajuți cu adevărat. Când oferi oamenilor din ceea ce știi și ceea ce ești, îți vor oferi și ei, la rândul lor: atenție, timp, ajutor și, cel mai important, ÎNCREDERE.
Fără ajutorul altora, nu vei face niciodată această călătorie. Așa cum fără ajutorul altora nu poți învăța. Este o vorbă: ”Învățăm singuri, dar niciodată fără ceilalți”. Este un lucru interesant pe care l-am observat în viață – greșelile sunt aproape întotdeauna și inevitabil responsabilitatea propriei persoane, însă succesul, triumfurile și realizările importante ale fiecăruia sunt rareori atinse fără ajutorul celorlalți.
Stăpânirea COMUNICĂRII ne permite să înțelegem mai bine oamenii cu care relaționăm și ne oferă perspective care pot conduce la acțiuni mai profunde. Unii dintre noi au un talent real în comunicare, în timp ce alții sunt orbi la perspectivele celorlalți. Restul se încadrează undeva între. Dar a fi un bun comunicator este mai mult decât un talent natural; este, în primul rând, o abilitate învățată, dezvoltată și exersată în fiecare clipă.
Vezi tu, oamenii sunt foarte dispuși să parcurgă kilometri suplimentari pentru cineva în care au încredere, dar nu vor face niciodată vreun efort pentru cineva în care nu are încredere: nici să-l asculte, nici să-l urmeze. Când nivelul de încredere este ridicat, oamenii se simt încrezători că vor avea ceva de câștigat (nimeni nu face ceva fără să simtă că va câștiga ceva: o stare de bine, o relație de calitate, recunoaștere, bani, etc.).
Pe de altă parte, dacă nu există încredere, oamenii vor presupune automat că vei profita de pe urma lor.
Încrederea, nu banii, este moneda de schimb în viață. Încrederea poate accelera succesul iar neîncrederea poate distruge orice afacere, echipă sau relație. Încrederea pe care o investești într-o relație îți influențează calitatea vieții. Fără această conexiune, nu există relații sănătoase. Oamenii care obțin rezultate extraordinare nu sunt aroganți sau superficiali, nu joacă murdar și nu își impun puterea.
La sfârșitul zilei, contează ce știi și pe cine cunoști. Dar cel mai mult contează cine te cunoaște și are încredere în tine.
Așadar, COMUNICAREA este cheia succesului?
E parte esențială din cultura unei companii, dintr-o relație (de business sau personală), dintr-o viață împlinită.
Însă Comunicare nu înseamnă doar să știi să vorbești frumos. COMUNICARE=COMPORTAMENTE. Orice comportament al nostru înseamnă Comunicare – de la felul cum gândești până la cum acționezi. De la comportamentele în aparență mici: felul cum saluți, cum zâmbești, punctualitatea, cum te îmbraci, etc. până la felul cum dai feedback, cum ajuți, cum asculți, cum îți asumi ceva, etc. Tot ce gândești și ce faci este Comunicare.
De maniera în care gândești depinde felul cum acționezi și, în cele din urmă, felul cum comunici. Iar rezutatele sunt pe măsură.
Ce te-a determinat să alegi acest drum în carieră, de consultant în comunicare? Cum te identifici cu ceea ce faci? Ce te motivează să iubești ceea ce faci?
Cumva, după peste 20 de ani de presă, să ajung la consultanță în comunicare a fost un drum firesc. Dar și singura opțiune viabilă, atunci când am ales calea antreprenoriatului.
Când am renunțat la The Money Channel, pentru că era pe ducă și nu îmi luasem de câteva luni salariul (nici nu am mai recuperat suma mare de bani), aveam de făcut o alegere: să rămân în presă și să fiu angajată la altă televiziune unde să fac ceva ce nu m-ar fi bucurat sau să fac altceva. Iar acel altceva a fost calea cea grea.
Deși nu pare, am luat-o de la zero. Din afară, părea ușor, mulți îmi spuneau: ”Îți va fi simplu, cunoști atât de multă lume…” N-a fost așa. Una e să știi multă lume, alta e să faci multe contracte.
Care a fost viziunea inițială asupra business-ului pe care l-ai dezvoltat? Ce strategie de diferențiere ai abordat?
Pașii au fost aceștia (nu e o rețetă universală, nici nu există, de altfel):

Ce provocări ai întâmpinat pe parcurs și cum le-ai depășit? În ce anume ai descoperit motivaţia?
Nicio transformare nu e ușoară. Schimbarea provoacă teamă, e firesc, dar e singurul mod să ai controlul asupra propriei vieți. Sursa de motivație au fost rezultatele, care s-au materializat în relații de calitate, mai multe contracte și în bani în cont. Toate astea mi-au dat sentimentul că are sens ce fac și că fac bine.
Atenție însă: tot ce am făcut în primă fază de creștere a afacerii fac și acum, doar că mai repede, pentru că am practică în spate. Never stop learning!
Mă întrebai ce să facem să ne diferențiem.
Cum îți gestionezi sarcinile şi timpul, astfel încât să activezi în mai multe domenii?
Cum spuneam, disciplina e cheia.
Dar cumva, lucrurile se așază în agendă și nu se întâmplă totul într-o zi. Reușesc să antrenez în comunicare & public speaking copiii înscriși la clubul școlii cu care colaborez, să-mi onorez contractile de training și consultanță, să găsesc altele, să moderez evenimente / conferințe, să fiu speaker la altele și să am o emisiune de business la o televiziune online. Oricum oamenii activi nu mai au timp să se uite la TV de pe canapea, viața are alt ritm astăzi.
Am și perioade mai puțin aglomerate, și atunci citesc mult – articole, studii – îmi îmbogățesc cursurile cu elemente noi sau construiesc alte proiecte, în funcție de nevoile oamenilor și, mai ales, de ceea ce-i doare.
Ai simțit vreodată că toate sacrificiile au fost în zadar? Ți-ai dorit să renunți? Consideri că momentele de cumpănă au avut un rol definitoriu în atingerea succesului profesional?
Nu! – la prima întrebare. Dimpotrivă, pentru mine au avut sens.
Dacă mi-am dorit să renunț? Nu cu adevărat, desi au fost momente în care îmi spuneam că un salariu la final de lună ar fi binevenit.
Idea e că:
În ce măsură consideri că luarea deciziilor potrivite a contribuit la succesul tău? Care a fost cea mai importantă dintre acestea?
În primul rând, să iei decizia de a începe ceva e primul pas spre reușită. Dacă știi unde vrei să ajungi, faci pași mai mari, mai mici, mai faci și un popas, dar respectă-ți decizia! Ți-ai făcut o promsiune – onoreaz-o! Nu-i ușor, pe drum vei vedea pe mulți abandonând dar asta n-ar trebui să te impresioneze.
Apoi, chestia asta (cât de potrivită e o decizie) e relativă, pentru că o decizie bună într-un context s-ar putea să nu fie bună în alt context. Și luarea deciziilor ține de comunicare, pentru că manifești un comportament iar comunicarea trebuie luată în context. Însă, dacă pe baza informațiilor pe care le ai la un moment dat, ai hotărât ceva care te ajută să mergi mai departe, înseamnă că ai luat o decizie bună. Că ai face altfel data viitoare e altă poveste – contextul e diferit și nici tu nu mai ești același om.
Cele mai bune decizii de până acum? După ce am făcut atât de multe lucruri, deciziile capitale au fost (în această ordine): să am un copil, să fiu antreprenor, să fiu jurnalist TV (când jurnalismul era o chestie serioasă. Acum doar câțiva colegi mai sunt cu adevărat jurnaliști).
Dacă ar fi să o iau de la capăt, cu experiența de acum, aș face altfel unele lucruri dar aceste 3 decizii capitale le-aș lua iar, cu siguranță.
Câți ani de muncă stau la baza stadiului actual al firmei de consultanță în comunicare?
În total – 30.
Cum ai defini lumea afacerilor din pervectiva unei femei?
E o lume mișto, dacă știi cum să te poziționionezi ca profesionist și să-i respecți pe ceilalți.
Dacă ar mai exista posibilitatea să alegi domeniul în care să activezi, ai proceda diferit? Dintre antreprenoriat, jurnalism și training/consultanță, ce domeniu te împlinește mai mult?
Nu! – la prima întrebare. Aș alege la fel. Mă rog, alege e un fel de-a spune, pentru că jurnalismul m-a ales pe mine, nu eu pe el. Am terminat Dreptul international, dar n-am practicat nicio zi. Ca să fiu mai precisă, comunicarea m-a ales și am înțeles, mai târziu, că mi-e vocație.
Până să devin antreprenor, am crezut că sunt un om împlinit. Am avut o meserie interesantă, provocatoare, am cunoscut mulți oameni, am ajuns în colțuri de pe glob unde nici nu visam. De când sunt antreprenor, am evoluat enorm într-un timp foarte scurt, pentru că a fost singura șansă să cresc. Și mai e loc de creștere, nu mă opresc aici.
Se spune că succesul este 1% talent și 99% muncă. Ce părere ai?
Nimic mai adevărat! Toți ne naștem cu un talent. Dar nu trebuie să ne culcăm pe o ureche. Dacă nu-l valorificăm, se pierde. Așadar, peste talent punem abilități, peste ele competențe și peste acestea din urmă, expertize. Abilitățile, competențele și expertizele se dobândesc cu muncă. A naibii de multă muncă.
Ce sfat le-ai oferi celor care intenţionează să se avânte în lumea antreprenoriatului?
Sunt recomandări: