ANTREPRENORI DE 10 – LAURA DRAGOMIR

CONSULTANT COMUNICARE ÎN BUSINESS. TRAINER. SPEAKER
Owner & Founder POWERFUL COMMUNICATION

Toți vrem  avem success, e firesc. Cum îl putem atinge?

Să ne amintim că a visa e gratis, dar zorile se plătesc. Vreau să spun că nu contează cât de deștept ești! Dacă nu știi  comunici și cum să construiești relații, cum să lucrezi cu oamenii, visurile tale vor rămâne doar vise. Așadar, cheia succesului (așa cum îl definește fiecare) sunt relațiile oneste.

Viața este o călătorie și, pe parcurs, vei întâlni mulți oameni. Pe unii dintre ei îi vei ajuta, încuraja, consilia. Alții, la rândul lor, te vor ajuta ori te vor sfătui. Din experiență spun că, atunci când crezsincer că ești acolo pentru a ajuta pe cineva, sunt șanse mari să ajuți cu adevărat. Când oferi oamenilor din ceea ce știi și ceea ce ești, îți vor oferi și ei, la rândul lor: atenție, timp, ajutor și, cel mai important, ÎNCREDERE.

LD2.png

Fără ajutorul altora, nu vei face niciodată această călătorie. Așa cum fără ajutorul altora nu poți învăța. Este o vorbă: ”Învățăm singuri, dar niciodată fără ceilalți”. Este un lucru interesant pe care l-am observat în viață – greșelile sunt aproape întotdeauna și inevitabil responsabilitatea propriei persoane, însă succesul, triumfurile și realizările importante ale fiecăruia sunt rareori atinse fără ajutorul celorlalți.

Stăpânirea COMUNICĂRII ne permite  înțelegem mai bine oamenii cu care relaționăm și ne oferă perspective care pot conduce la acțiuni mai profunde. Unii dintre noi au un talent real în comunicare, în timp ce alții sunt orbi la perspectivele celorlalți. Restul se încadrează undeva între. Dar a fi un bun comunicator este mai mult decât un talent natural; este, în primul rând, o abilitate învățată, dezvoltată și exersată în fiecare clipă.

Vezi tu, oamenii sunt foarte dispuș parcurgă kilometri suplimentari pentru cineva în care au încredere, dar nu vor face niciodată vreun efort pentru cineva în care nu are încredere: nici să-l asculte, nici să-l urmeze. Când nivelul de încredere este ridicat, oamenii se simt încrezători că vor avea ceva de câștigat (nimeni nu face ceva fără să simtă că va câștiga ceva: o stare de bine, o relație de calitate, recunoaștere, bani, etc.)

Pe de altă parte, dacă nu există încredere, oamenii vor presupunautomat că vei profita de pe urma lor.

Încrederea, nu baniieste moneda de schimb în viață. Încrederea poate accelera succesul iar neîncrederea poate distruge orice afacere, echipă sau relație. Încrederea pe care o investești într-o relație îți influențează calitatea vieții. Fără această conexiune, nu există relații sănătoase. Oamenii care obțin rezultate extraordinare nu sunt aroganți sau superficiali, nu joacă murdar și nu își impun puterea

La sfârșitul zilei, contează ce știi și pe cine cunoști. Dar cel mai mult contează cine te cunoaște și are încredere în tine.

Așadar, COMUNICAREA este cheia succesului?

parte esențială din cultura unei companii, dintr-o relație (de business sau personală), dintr-o viață împlinită. 

Însă Comunicare nu înseamnă doar  știi să vorbești frumos. COMUNICARE=COMPORTAMENTE. Orice comportament al nostru înseamnă Comunicare – de la felul cum gândești până la cum acționezi. De la comportamentele în aparență mici: felul cum saluți, cum zâmbești, punctualitatea, cum te îmbraci, etc. până la felul cum dai feedback, cum ajuți, cum asculți, cum îți asumi ceva, etc. Tot ce gândești și ce faci este Comunicare.

De maniera în care gândești depinde felul cum acționezi și, în cele din urmă, felul cum comunici. Iar rezutatele sunt pe măsură.

Ce te-a determinat să alegi acest drum în carieră, de consultant în comunicareCum te identifici cu ceea ce faciCe te motivează să iubești ceea ce faci?

Cumva, după peste 20 de ani de presă,  ajung la consultanță în comunicare a fost un drum firesc. Dar și singura opțiune viabilă, atunci când am ales calea antreprenoriatului. 

Când am renunțat la The Money Channel, pentru că era pe ducă și nu îmi luasem de câteva luni salariul (nici nu am mai recuperat suma mare de bani)aveam de făcut o alegere: să rămân în presă și să fiu angajată la altă televiziune unde să fac ceva ce nu m-ar fi bucurat sau să fac altceva. Iar acel altceva a fost calea cea grea.

Deși nu pare, am luat-o de la zero. Din afară, părea ușor, mulți îmi spuneau: ”Îți va fi simplu, cunoști atât de multă lume…” N-a fost așa. Una e  știi multă lume, alta e să faci multe contracte.

Care a fost viziunea inițială asupra business-ului pe care l-ai dezvoltat? Ce strategie de diferențiere ai abordat?

Pașii au fost aceștia (nu e o rețetă universală, nici nu există, de altfel):

▪ În primul rândm-am pregătit. Cum? Am învățat, m-am certificat ca trainer și consultant, am citit mult, am vorbit cu oameni de la care aveam ce învăța, am luat de la ei ce mi se potrivea, mă duceam la evenimente de business. Poți să crezi că la început nu știam cum să scriu o ofertă? Dar am învățat. Și a trebuit  învăț rapid. 
▪ Învățam în timp ce practicam (am avut doar câteva contracte la început, dar care m-au ajutat să merg mai departe). Secretul a fost disciplina. Îmi planificam ziua astfel încât  le pot face pe toate + să fiu o mamă cât de bună puteam (fiul meu avea pe atunci 4 ani).
▪ Tot în primul rând a fost vorba despre setarea mentală. Ca  fii pe cont propriu, ai nevoie de un anumit tip de gândire, de puterea de a nu renunța (ai momente când îți vine să fugi în lume).
▪ În paralel, am început să comunic ce facLa început, oamenii încă mă percepeau ca jurnalist. Mă opreau pe stradă și mă întrebau la ce oră mai este emisiunea mea, că nu o mai vedeau. Nu e ușor  schimbi percepția oamenilor care se obișnuiseră cu tine la tv. Dar am reușit, comunicând sistematic, consecvent și smart, atât online cât și ofline. Am crescut organic.
▪ Pentru că nu am avut echipă care să (mă) vândă, m-am poziționat ca borcanul cu miere – m-am dezvoltat / educat, astfel încât oamenii să vină spre mine. A funcționat.
▪ În același timp, seriozitatea a contat foarte mult. Oamenilor nu le pasă de tine dacă ție nu-ți pasă de eiÎn plus, au nevoie de valoarea pe care tu o poți aduce, astfel încât să-și rezolve o problemă. O rezolvi, e perfect. Nu poți sau nu știi cum – nu ești interesant. Așadar, trebuie să câștigi încrederea celorlalți, pentru că doar așa vor dori să colaboreze cu tine. O dată, de două ori, de multe ori. Și doar așa te recomandă.
▪ Am construit relații cu oameni de calitate și cu mulți dintre ei colaborez pe proiecte.
▪ Flexibilitatea este extrem de importantă – cea mentală, emoțională, comportamentală. Nimic nu e bătut în cuie.
▪ Toată abordarea programelor de training și consultanță pe care le am pornește de la omul pe care îl antrenez. Oamenii conduc echipe, departamente, companii, afaceri. Ei pun lucrurile în mișcare. În primul rând, ajuți omul  se construiască, pentru ca, la rândul lui, să poată construi.  
▪ O recomandare pe care o fac celor cu care colaborez: nu te îndrăgosti de produsul / serviciul pe care îl oferi, ci de clienții tăi!

LD3.png


Ce provocări a
i întâmpinat pe parcurs și cum le-ai depășit? În ce anume ai descoperit motivaţia?

Nicio transformare nu e ușoară. Schimbarea provoacă teamă, e firesc, dar e singurul mod  ai controlul asupra propriei vieți. Sursa de motivație au fost rezultatele, care s-au materializat în relații de calitate, mai multe contracte și în bani în cont. Toate astea mi-au dat sentimentul că are sens ce fac și că fac bine. 

Atenție însă: tot ce am făcut în primă fază de creștere a afacerii fac și acum, doar că mai repede, pentru că am practică în spate. Never stop learning!

Mă întrebai ce să facem să ne diferențiem. 

▪ În primul rând, dacă poți alege, atunci alege  faci ceva ce-ți place. Dacă nu-ți pace, vei renunța, mai devreme sau mai târziu.
▪ Dacă ești la început de drum, explorează. Vezi ce ți se potrivește!
▪ Dacă ai experiență, găsește o nișă și fii bun acolo!
▪ Identifică factorul tău critic de success – cum te poți diferenția de cei care (aparent) fac aceleași lucruri ca tine!
▪ Orice ai face, învață cum  faci bine. Apoi învață cum să faci și mai bine!
▪ Dezvoltă-te și crești în permanență, pentru că lucrurile se mișcă rapid!
▪ Comunică: clar, concis, coerent, consecvent, corect, credibil!


Cum îți gestionez
i sarcinile şi timpul, astfel încât  activezi în mai multe domenii?

Cum spuneam, disciplina e cheia.

Dar cumva, lucrurile se așază în agendă și nu se întâmplă totul într-o zi. Reușesc să antrenez în comunicare & public speaking copiii înscriși la clubul școlii cu care colaborez, să-mi onorez contractile de training și consultanță, să găsesc altele, să moderez evenimente / conferințe, să fiu speaker la altele și să am o emisiune de business la o televiziune online. Oricum oamenii activi nu mai au timp  se uite la TV de pe canapea, viața are alt ritm astăzi.

Am și perioade mai puțin aglomerate, și atunci citesc mult – articole, studii – îmi îmbogățesc cursurile cu elemente noi sau construiesc alte proiecte, în funcție de nevoile oamenilor și, mai ales, de ceea ce-i doare.

Ai simțit vreodată că toate sacrificiile au fost în zadar? Ți-ai dorit  renunți? Consideri că momentele de cumpănă au avut un rol definitoriu în atingerea succesului profesional?

Nu! – la prima întrebare. Dimpotrivă, pentru mine au avut sens.

Dacă mi-am dorit  renunț? Nu cu adevărat, desi au fost momente în care îmi spuneam că un salariu la final de lună ar fi binevenit.

Idea e că:

▪ Uneori ne e greu. E normal  simțim așa. Zilele nu sunt întotdeauna însorite dar depinde de tine cum treci prin ele.
▪ Și mai știu că putem alege. Nu cum  ne simțim, ci cum să reacționăm la ce simțim sau ce trăim. 
▪ Uneori avem nevoie de ajutor. Nu e o rușine să-l ceri. Iar dacă nu-l găsești, atunci caută în tine, s-ar putea  fii plăcut surprins de ce vei găsi. 
▪ Cel mai bun prieten al tău sunt întrebările, pe care ți le adresezi ție însuți sau altora. Ești la fel de bun ca întrebările pe care le adrezi. 
▪ Calitatea vieții tale depinde de dialogurile pe care le ai: cu tine însuți ai cele mai multe dialoguri. Ai grijă de ele! 


În 
ce măsură consideri că luarea deciziilor potrivite a contribuit la succesul tău? Care a fost cea mai importantă dintre acestea?

În primul rând,  iei decizia de a începe ceva e primul pas spre reușită. Dacă știi unde vrei  ajungi, faci pași mai mari, mai mici, mai faci și un popas, dar respectă-ți decizia! Ți-ai făcut o promsiune – onoreaz-o! Nu-i ușor, pe drum vei vedea pe mulți abandonând dar asta n-ar trebui  te impresioneze. 

Apoi, chestia asta (cât de potrivită e o decizie) e relativă, pentru că o decizie bună într-un context s-ar putea  nu fie bună în alt context. Și luarea deciziilor ține de comunicare, pentru că manifești un comportament iar comunicarea trebuie luată în context. Însă, dacă pe baza informațiilor pe care le ai la un moment dat, ai hotărât ceva care te ajută să mergi mai departe, înseamnă că ai luat o decizie bună. Că ai face altfel data viitoare e altă poveste – contextul e diferit și nici tu nu mai ești același om. 

Cele mai bune decizii de până acum? După ce am făcut atât de multe lucruri, deciziile capitale au fost (în această ordine): să am un copil, să fiu antreprenor, să fiu jurnalist TV (când jurnalismul era o chestie serioasă. Acum doar câțiva colegi mai sunt cu adevărat jurnaliști).

Dacă ar fi să o iau de la capăt, cu experiența de acum, aș face altfel unele lucruri dar aceste 3 decizii capitale le-aș lua iar, cu siguranță.

Câți ani de muncă stau la baza stadiului actual al firmei  de consultanță în comunicare?

În total – 30.

Cum ai defini lumea afacerilor din pervectiva unei femei?

E o lume mișto, dacă știi cum  te poziționionezi ca profesionist și să-i respecți pe ceilalți. 

Dacă ar mai exista posibilitatea  alegi domeniul în care să activezi, ai proceda diferit? Dintre antreprenoriat, jurnalism și training/consultanțăce domeniu te împlinește mai mult? 

Nu! – la prima întrebare. Aș alege la fel. Mă rog, alege e un fel de-a spune, pentru că jurnalismul m-a ales pe mine, nu eu pe el. Am terminat Dreptul international, dar n-am practicat nicio zi. Ca să fiu mai precisă,  comunicarea m-a ales și am înțeles, mai târziu, că mi-e vocație.

Până  devin antreprenor, am crezut că sunt un om împlinit. Am avut o meserie interesantă, provocatoare, am cunoscut mulți oameni, am ajuns în colțuri de pe glob unde nici nu visam. De când sunt antreprenor, am evoluat enorm într-un timp foarte scurt, pentru că a fost singura șansă să cresc. Și mai e loc de creștere, nu mă opresc aici.

Se spune că succesul este 1% talent și 99% muncă. Ce părere ai?

Nimic mai adevărat! Toți ne naștem cu un talent. Dar nu trebuie  ne culcăm pe o urecheDacă nu-l valorificăm, se pierde. Așadar, peste talent punem abilități, peste ele competențe și peste acestea din urmă, expertize. Abilitățile, competențele și expertizele se dobândesc cu muncă. A naibii de multă muncă.

Ce sfat le-ai oferi celor care intenţionează  se avânte în lumea antreprenoriatului?

Sunt recomandări:

▪ Află: ce e important pentru tine? Ce contează cu adevărat? La ce ai fi dispus să renunți? Ce ai vrea  păstrezi cu orice preț?
▪ Fă-ți o strategie, dar nu planifica în detaliu. Întreabă-te: De ce fac asta?
▪ Gândește cu capul tău! Nu lua drept bun tot ce auzi, vezi sau citești. E bine  ai îndoieli.
▪ Salută cu bucurie lecțiile de viață pe care le primești! ”Niciodată” e relativ. Fii flexibil!
▪ Stabilește-ți valorile de la care  nu te abați! Ține-te de ele!
▪ Nu lăsa orgoliul  te domine! Tu poți fi cel mai mare dușman al tău. Dar și cel mai bun prieten.
▪ Când nu știi ce să faci, schimbă perspectiva! Sau cere ajutor – e un semn de putere.
▪ Acceptă că nu totul este despre tine și că lumea nu se învârte în jurul tău! Cuvântul cel mai plictisitor în orice limbă este ”EU” . E monoton  auzi la nesfârșit pe cineva vorbind despre propria persoană.
▪ Cunoaște-ți valoarea! Învață  vinzi și să negociezi!
▪ Învață  comunici!
▪ Construiește relații sănătoase! Oamenii sunt mai importanți decât lucrurile. Relațiile sunt mai prețioase decât orice bun material ai putea dobândi.
▪ Nu-ți fie teamă s-o dai în bară! Toți am eșuat la un moment dat. Important e ce ai învățat. Apoi învată cum  faci bine!
▪ Nu-ți fie teamă  te arăți vulnerabil! Nimeni nu iubește perfecțiunea, ci umanul din ceilalți.
▪ Nu trebuie să-ți iubești mereu jobul, dar iubește ceea ce faci!
▪ Concentrează-te pe cum  ajuți oamenii, nu pe cum te privesc ceilalți!
▪ Ai grijă de emoțiile tale! Nu trebuie  reacționezi mereu așa cum te simți! 
▪ Nu considera sănătatea ca ceva de la sine înțeles! Nu există înlocuitori pentru aer curat, sport și mâncare sănătoasă.
▪ Ești elev toată viața. Never stop learning!
▪ Nu uita de visele tale. Persistența te va aduce mai aproape de a le îndeplini, chiar dacă asta poate dura. Nu te rătăci de tine!
▪ Fii un om de onoare! Cuvintele și faptele tale bune te vor însoți toată viața.
▪ Fă experiențe din orice este important pentru tine. Sunt singurele cu care vei rămâne.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s