Antreprenori de 10- GEORGIANA SPĂTARU

Georgiana Spătaru, un om al cărui dar este acela de a crea și a da mai departe fericirea, a decis ca prin curajul ei să încerce să pună bazele unui nou stil de viață, care poate fi adoptat de către orice persoană care consideră că se regăsește în acestă descoperire fascinantă. Ca să vă răspundem la curiozitatea voastră legat de acest stil de viață, vă putem dezvălui că acesta se numește Exerciții de Fericire. Această călătorie a început cu un gând puternic:  ”De azi, sunt iubire. Orice altceva este o etichetă nefolositoare. ” și a continuat cu multe proiecte oferite persoanelor cu diferite nevoi, dar cu un scop comun: fericirea

Exerciții de Fericire cuprinde evenimente care se adresează copiilor, cum ar fi C.R.E.S.C. (Cursuri De Relaționare Emoțională Și Spirituală Pentru Copii), unde  copiii dobândesc și aplică în mod eficient cunoștințele și competențele necesare pentru a înțelege și a gestiona emoțiile, a stabili și a atinge obiectivele într-un mod INTEGRU, simt și arată empatie pentru alții, stabilesc și mențin relații pozitive și hrănitoare emoțional și iau decizii responsabile. 

În cele ce urmează, Georgiana a fost de acord să ne împărtăşească câteva detalii despre parcursul ei în lumea antreprenoriatului spiritual:

1. Ce anume te descrie cel mai bine ca femeie în lumea afacerilor?
Entuziasmul. În domeniul acesta, al dezvoltării personale, entuziasmul este cel mai important capital. Datorită acestui zvâc am simțit să mă privesc lucrurile în perspectivă, să văd ce au nevoie oamenii și apoi să văd ce am eu din ceea ce “piața” caută. Entuziasmul m-a ajutat să nu mă arunc să îi mulțumesc pe toți, ci să creez o comunitate în care oamenii se adună firesc și cresc împreună. EXERCIȚII DE FERICIRE este un proiect care a început în joacă și a devenit o joacă serioasă, care a atins mii de oameni și a creat câteva produse de dezvoltare persoanală iubite în România.


2. Care a fost viziunea inițială asupra business-ului pe care l-ai dezvoltat? Ce strategie de diferențiere ai ales să abordezi?

Inițial, acest domeniu al dezvoltării holistice m-a strâns un pic. Vedeam în jurul meu instructori și “propovăduitori” care țineau ca lucrurile să pară foarte serioase. Eu îmi doresc să fac oamenii fericiți prin ei înșiși, arătându-le propriile lor resurse, aducând în viața lor tehnici simple, eficiente, clare! M-am ferit de stereotipuri și slogane comerciale și am adoptat strategia de a fi eu însămi. Am fost stângace la început, am avut eșecuri în felul în care promovam anumite lucruri, am fost un pionier în multe perspective ale acestui domeniu, am format mulți oameni care astăzi fac același lucru ca mine și duc mai departe un pic din acest “urban-Zen” cu care eu zic că mi-am condimentat munca de zi cu zi.


3. Care a fost cea mai mare provocare cu care te-ai confruntat și cum ai reușit să o depășești?
Am primit de atâtea ori remarca “e imposibil sa faci cursuri de fericire!” și am auzit acest imposibil cam de fiecare dată ce eu spuneam “hai să facem asta sau cealaltă”, încât acum, dacă vin cu o idee și oamenii mei o adoptă cu entuziasm și încredere sunt prima care se îndoiește de reușita propriei idei. Cea mai mare provocare o trăiesc în această perioadă în care formez o echipă de oameni care să mă poată susține în toate proiectele pe care le-am inițiat și pe care avem să le ducem mai departe în lumea largă. Provocările vin din a găsi idei de practicare a unei vieți fericite pentru toți oamenii comunității EXERCIȚII DE FERICIRE, idei care să ajute cu adevărat, nu doar să umple timpul!


4. Care este lucrul care te face să te simți cu adevărat mândră când vine vorba despre Exerciții de Fericire?
Comunitatea. Oamenii pe care i-am văzut venind într-un fel și după o vreme au plecat întregi(ți) și bucuroși. Mailurile de după, prieteniile ce curg firesc după un Retreat splendid în vreo parte de lume, acestea sunt lucrurile pe care le număr și de care mă entuziasmez! Totodată, echipa mea, oamenii care știu că au încredere în mine, în ideile mele și știu că sunt un om de oameni, nu atât de propria-i imagine. Văd asta la ei și mă văd în libertatea și deschiderea pe care mi le oferă. Echipa mea e unul din “lucrurile” de care sunt mândră și pe care îl onorez zilnic.


5. Ce anume te motivează să îți continui activitatea? Care este sursa inspirației tale?
Inspirația mea sunt oamenii și călătoriile pe care le aleg. Mă inspiră Dumnezeu să ajung printre acei oameni care pun întrebările pe care eu le-am pus mai demult și chiar dacă răspunsurile pe care le-am primit sunt de folos doar pentru mine, dovada devenirii mele este un cadru în care ceilalți se regăsesc. Apoi mă inspiră cei care au, la rândul lor, răspunsul pe care eu îl caut și îmi sunt pentru o perioadă oglinzi, ca să mă pot contura. Așa am ajuns să gândesc motto’ul Exercitiilor: “Fericirea este un exercițiu concentric: îl începi tu și îl dai mai departe celor din jurul tău!”
Fiica mea mă motivează să continui. Faptul că munca mea a devenit un stil de viață pentru familia mea ne-a educat pe toți. Când era mică, întrebată cu ce se ocupă mama ei, în jurul vârstei de 3 ani, a spus: mama face oamenii fericiți. Și pentru mine a rămas acest lucru cea mai frumoasă carte de vizită!


6. Cât de importantă este pentru tine susținerea celor apropiați?
Extrem de importantă. Când am conceput primul Retreat în Bali și mai apoi în Bhutan sau Azore, familia mea au fost primii mei clienți și printre cei mai fideli! Ei cred în mine și au ajuns ca în toți acești ani să fie dovada mea cum că eu fac ce zic și sunt cine mă arăt a fi. Părinții, soțul și fiica mea, soacra mea, cumnatele și cumnatul meu, fratele meu și chiar membrii familiei îndepărtate, sunt printre cei 20000 de membri ai comunității EXERCIȚII DE FERICIRE iar pentru mine asta este cea mai mare bogăție.


7. Care este sfatul tău pentru tinerii antreprenori?
Să nu-și consume zilele în lene, să facă voluntariat, să se valorifice dar să nu se preamărească, să citească, să fie curioși, să evalueze continuu aspectele prin care influentează lumea din jurul lor! Să fie buni și să accepte că business’ul de mâine nu va mai fi cuantificat în bani, ci în oamenii pe care îi ai în portofoliul tău, privat și profesional! Ori pentru asta, e important să-ți creezi oportunitatea de a fi un bun lider! În același timp, i-aș provoca să aibă atenție la cei pe care și-i aleg drept modele și să îi recunoască si aleagă după darurile lor cu adevărat importante: prietenii, familia, povestea reală – adică, adevărata lor avere!


8. Dacă ar fi să iei totul de la început, ce anume ai face diferit?
Aș lucra cu cei mai buni și cu nimeni altcineva! Cea mai mare greșeală pe care o poți face la început este să crezi că nu poți încă să ai parte de ce e mai bun, pentru că ce e mai bun, costă. Nu știu însă niciun alt moment în care să ai parte de ce e mai bun!


9. Care sunt punctele forte și punctele slabe cu care vine domeniul pe care ți l-ai ales?
Antreprenorul spritual este în competiție cu popa și deochiul babei de la țară. Cel mai mare dezavantaj este faptul că nu există studii care să dovedească faptul că natura noastră spirituală este atașată naturii noastre emoționale și umane, dar sunt o mulțime de studii care dovedesc eficiența meditației și efectele minunate pe care această practică le are asupra celor care practică.
Domeniul acesta este unul care împletește social media cu conținutul de calitate, informații din multe domenii expuse prin mijloace creative, demne de lumea de azi! Acesta, desigur, este un plus al acestui domeniu!


10. Se spune că succesul este 1% talent și 99% muncă. Care este părerea ta?
Ca să traduc asta în felul meu, aș spune că succesul este 99% curajul de a-ți urma dorința inimii și 1% echipa(jul) cu care te înhami la această călătorie! Eu am înțeles greu că nu le pot face singură pe toate și dacă am fost inspirată să fac ceea ce fac, poate îi pot inspira și pe cei din jurul meu să creadă în dorința mea! Echipa este cea mai reală și naturală prelungire a unui antreprenor- dacă îi păcălești pe ei, te păcălești pe tine și dacă îi ignori, îți ignori visul!

Autor: Lisa Matei

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s