10 recomandări de lectură

Sesiunea a trecut, la fel și restanțele, iar soarele nu uită să ne bucure în fiecare zi. E vară- asta înseamnă că înlocuim suporturile de curs și cărțile greoaie de la facultate cu cele citite pentru relaxare, pentru că lectura nu se va demoda niciodată.

Sunt cărți care fie te fac să-ți pui întrebări cu privire la viață sau îți redefinesc principii, fie îți pun în față o realitate dură a zilelor noastre, despre care nu erai conştient/ă. Așadar, am citit, am analizat, am tras concluzii, şi am adunat cele mai promiţătoare cărți într-o listă special creată pentru tine, în care vei regăsi subiecte care variază de la dezvoltare personală, până la  conflicte interasiale sau realități în care religia definește drumul în viață.

1. Mentalitatea învingătorului

Autorul acestei cărți, Carol S. Dweck, activează în domeniul psihologiei și, de-a lungul carierei, lansează o teorie conform căreia mentalitatea oamenilor este fie flexibilă, fie rigidă. Cartea propune dezvoltarea acestor termeni în amănunt. Un mare plus al acesteia este că fiecare idee teoretică este însoțită de un exemplu concret, care te ajută să o pui în practică. De asemenea, vei realiza de ce unii oameni nu evoluează niciodată, și îi vei putea identifica cu ușurință.

2. Atitudinea este totul, de Jeff Keller

Cartea este bazată pe ideea menţionată și în subtitlu: “Schimbă-ți  atitudinea, și îți vei schimba viața”. Este, de altfel, un bestseller care te va umple de optimism, și în care vei descoperi 12 principii care îți vor demonstra că totul ține de atitudine și de capacitatea de a te imagina în postura de învingător. Este o lectură de 2-3 ore, care se parcurge ușor și, la fel ca “Mentalitatea Învingătorului”, are multe exemple reale, din viaţa oamenilor de succes.

3. Mecdonalizarea Societății, George Ritzer

Este o carte interesantă, care te captivează încă de la primele pagini. Subiectul principal constă în descrierea unui sistem complex și analitic, care ajută tinerii să înțeleagă realitatea lumii în care au crescut, trăiesc și vor trăi în continuare.

4. Puterea prezentului, de Eckhart Tolle

Este genul de carte care merită citită și recitită, pentru că sigur vei găsi ceva nou, care îți va schimba o perspectivă sau convingere de viaţă. Cu o complexitate aparte, conținutul acesteia aduce în discuție termeni precum “iertare”, “conștientizare” sau “stare de prezență”. Ce înseamnă aceste concepte, la ce te ajută și cum le aplici în viața reală, vei descoperi parcurgându-o.

 5. Să ucizi o pasăre cântătoare, de Harper Lee

 Este un roman clasic, care descrie realitatea anilor ’30 din Sudul Statelor Unite ale Americii, în care culoarea pielii îți hotăra soarta. Cartea surprinde întâmplările neobișnuite din viața unui avocat și a familiei sale, după ce a apărat un bărbat de culoare neagră acuzat de viol împotriva unei tinere de culoare albă.

6. Mic dejun la Tiffany, de Truman Capote

Este un microroman, al cărui autor pune pe hârtie, printr-o manieră minimalistă, stilul de viață solitar și haotic pe de insula Manhattan din orașul New York. Firul poveștii urmărește apropierea dintre autor și o fată misterioasă, Holly Gothly, despre care și-a amintit că a cunoscut-o cu 15 ani în urmă, când era vecina acestuia într-un bloc din New York.

7. Dumnezeu explicat într-o cursă de taxi, de Paul Arden

 Printr-o metodă neconvențională și fermecătoare, autorul reușește să clarifice întrebările asupra unui subiect, care este cunoscut pentru modul în care a stârnit mintea umană- Dumnezeu. Având doar 128 de pagini pline de ilustrații, cartea este bună de pus în rucsac și de citit în taxi.

8. Eu sunt Malala, de Malala Yousfazai

Cartea este construită din perspectiva Malalei care, prin cuvintele sale, transmite durerea sufletească provocată de gândul că încă mai sunt copii cărora le este interzis dreptul la educație. Chiar și atunci când talibanii pun stăpânire peste ținutul musulmanilor, fata alege să-și facă opinia publică, și luptă pentru dreptul la libertate și educație. Aceasta supraviețuiește unei împușcături în cap, iar în anul 2014 câștigă Premiul Nobel pentru Pace.

9. Tată sărac, tată bogat, de Robert T. Kiyosaki        

Prin experiența dobândită, autorul transformă cartea într-o Biblie a educației financiare, în care combate mituri precum “trebuie să câștigi mult pentru a te îmbogăți”, “dacă ai o casă ești înstărit”, și le arată părinților de ce nu se pot baza pe sistemul de învățământ. De asemenea, definește activele și pasivele și arată cum funcționează aceastea.

10. Saga favoritelor, de Jean des Cars

Prin titlu, autorul face referire la femeile care se bucură de favorurile unei persoane de rang înalt. Astfel, cartea adună cele mai influente femei de-a lungul timpului, care au exercitat o putere politică, economică sau artistică, și au obținut rezultate fie favorabile, fie dezastruoase. În carte sunt sintetizate 18 portrete de femei care au influențat cursul istoriei- în bine sau în rău.

Sperăm că lista pregătită ți-a stârnit interesul pentru cel puţin o carte și, mâine dimineață înainte să-ți bei cafeaua, te vei abate din drum la cea mai apropiată librărie pentru a o achiziționa. Spune-le și prietenilor tăi despre articol, sigur le vei face ziua mai frumoasă.

Articol redactat de: Cătălina Babei

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s