Motivaţia – un prim pas spre succes

”Cea mai mare motivaţie a mea? Să îmi lansez provocări.” – Richard Branson

Te-ai întrebat vreodată care a fost motivaţia din spatele acţiunilor tale? Indiferent de magnitudinea rolului său decizional, un lucru este cert: nimic nu este mai insondabil decât sistemul de motivaţii din spatele acţiunilor noastre şi nimic nu ne garantează călătoria spre culmile succesului mai mult decât această forţă, care ne transformă visurile în obiective, iar obiectivele în realitate. Odată ce ne stabilim ţelurile şi îndreprindem acţiuni spre îndeplinirea acestora, inevitabil, întâmpinăm dificultăţi care ne afectează productivitatea şi eficienţa.

Fie că este vorba de oboseală, de eşecuri care ne subminează stima de sine sau de afirmaţiile descurajatoare ale persoanelor din jur, păstrarea motivaţiei reprezintă una dintre cele mai solicitante provocări. Încercând să ne găsim motivaţiile în ceilalţi, omitem faptul că universul ce trebuie “cucerit” este în primul rând, cel interior. Noi înşine suntem făuritorii motivaţiei din care derivă dorinţa de succes, de perfecţionare continuă. Aceasta ne conturează gândirea, ne determină emoţiile şi atitudinea în faţa vieţii. Renunţare, blazare, frică, optimism sau curaj – alegerea ne aparţine.

Odată ce ne definim motivaţia, aceasta poate lua forma unei extraordinare forţe motrice, o forţă interioară care nu se lasă definită de sfaturile, părerile şi influenţele din exterior. Putem să ne cucerim fricile de necunoscut şi de eşec în momentul în care avem răspunsul la întrebarea “De ce?”, iar ori de câte ori treptele succesului ni se par intangibile, să reconsiderăm începutul călătoriei şi să îl justificăm. Sfârşitul călătoriei ar fi reprezentat de pierdea în van a unor eforturi şi acţiuni întreprinse cândva cu entuziasm, dar continuarea acesteia ne-ar putea oferi satisfacţii şi victorii incomensurabile, dobândite prin determinarea de a excela.

Te întrebi cum poţi să îţi păstrezi motivaţia animată? Ei bine, ţi-am pregătit o serie de paşi, care, sperăm noi, să te ajute în procesul de realizare al aspiraţiilor tale curente, dar şi trecute, care au fost abandonate din cauza diverşilor factori externi.

Reconsideră-ți reuşitele!

Paşi mici, dar care, în final, se dovedesc cruciali şi, care, îţi pavează drumul spre succes – acordă-ţi un moment de respiro, determină-le importanţa şi drumul asiduu pe care l-ai parcurs spre înfăptuirea lor.

Trecerea timpului are tendinţa să ne estompeze reuşitele anterioare, şi, totodată, să le minimalizeze amploarea, acordându-le cu trecerea timpului un grad de neînsemnătate. Pe cât este de înţeles, pe atât este de important să ne reiterăm succesele şi să ne amintim că suntem capabili de lucruri măreţe, în ciuda obstacolelor şi a dezamăgirilor întâmpinate. Momentele de incertitudine pot fi cu success combătute prin conştientizarea calităţilor şi a forţelor interioare, care încununează o excelentă abilitate de a persevera în urcarea scării ce atinge succesul.

Alcătuieşte-ţi o listă cu paşii pe care i-ai întreprins, şi rezultatele acestora. E posibil să fii surprins de concluziile generale. Astfel, frustrarea cauzată de unele eşecuri se va diminua şi se va transforma în mândrie şi în dorinţă de perfecţionare. Sărbătoreşte-ţi succesele, extrage lecţii din insuccese şi stabileşte-ţi noi ţeluri îndrazneţe!

Aminteşte-ţi că tu deţii controlul!

Îndoieli, frică de eşec şi considerarea unor obiective ca fiind irealizabile – toate acestea pot constitui o sursă a lacunelor motivaţionale.

Dacă un plan nu mai coincide cu nevoile şi aşteptările tale curente, alcătuieşte unul nou sau revizuieşte anumite aspecte. Uneori, nesiguranţa ne dă impresia că suntem lipsiţi de putere de decizie şi alegere, chiar dacă este vorba de propriul nostru destin. Nimic mai greşit! Ne datorăm nouă înşine ca acţiunile noastre să ne împlinească sufleteşte.

Nimic nu este mai constant decât schimbarea, iar dacă simţi nevoia acesteia, să nu îţi fie teamă să înaintezi spre ea. Nu datorezi explicaţii nimănui. Uneori, lucrurile care ne aşteaptă sunt mult mai benefice decât cele pe care le lăsăm în urmă. Dacă urmăreşti un obiectiv fără vreo urmă de motivaţie, mai mult ca sigur rezultatele vor întârzia să apară şi pierzi timp care ar fi putut fi folosit mult mai eficient. Astfel, o motivaţie precară devine sinonimă cu o motivaţie inexistentă.

Găseşte un răspuns la întrebarea “De ce?”

Aminteşte-ţi de ce ai început şi defineşte-ţi aşteptările. Poartă nişte discuţii cu tine însuţi/însăţi, consolidează-ţi convingerile şi recâştigă-ți concentarea şi dorinţa de a continua. Pentru a duce la îndeplinire planurile pe termen lung, acestea trebuie să fie însoţite de motivaţii profunde, care să îţi hrănească pozitiv atitudinea. Atitudinea îţi va da încredere în a persevera, iar perseverenţa este răsplătită prin reuşite.

Se spune că motivaţia este caracterizată de efemeritate, aşadar, este cu atât mai necesar ca aceasta să fie constantă. Un moment de ezitare poate aduce sfârşitul unei munci îndelungate.  La originea oricărei mari realizări stă dorinţa realizării. De aceea, este necesar să ştii să-ţi aprinzi şi să-ţi întreţii acest foc interior al motivaţiei – astfel vei deştepta şi te vei putea sprijini pe forţa latentă din tine.

În cele din urmă, poate succesul este determinat de o motivaţie suficient de puternică, astfel încât să continui de fiecare dată, chiar şi după cele mai aprigi înfrângeri.

 


Ca şi o concluzie generală, nu natura motivaţiei este cea definitorie, ci, mai degrabă, intensitatea ei şi a eforturilor care o însoţesc. De cele mai multe ori, între succes şi eşec, distanţa este delimitată de un singur gând: “POT!”.

 

Redactat de: Nico Anca

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s