Cu BLC, sesiunea ta este pe cale să devină mai ușoară.

Pentru mulți dintre noi, noul an reprezintă oportunitatea perfectă pentru reflectarea asupra situației noastre curente, pentru stabilirea unor țeluri îndrăznețe, și pentru realizarea planurilor care să ne aducă în punctul în care să afirmăm: ,,Am reușit!”.

pexels-photo-167682

 Te pregătești pentru examene? Nu e niciodată prea devreme sau prea târziu pentru a dezvolta abilități eficiente de învățare. Fie că treci prin emoțiile primei sesiuni sau nu, o strategie bună reprezintă cheia succesului spre obținerea unor note cât mai bune. Business Ladies Club este alături de tine și în această perioadă, așa că am alcătuit o listă de 5 pași, pe care, dacă îi urmezi, sperăm să îți facă un început de an mai bun.

  1. Fiecare zi trebuie să fie însoțită de un plan de studiu.

Timpul este prețios, iar studenții care nu învață nimic până în seara dinaintea examenului o știu cel mai bine. Pentru evitarea unei astfel de situații, te sfătuim să îți stabilești în fiecare zi o listă cu pași mici, dar eficienți, pe care să o ai în apropiere în momentul în care începi să studiezi – șansele să îți atingi scopul sunt cu atât mai mari, cu cât vei fi mai mândru/mândră de îndeplinirea treptată a sarcinilor.

 Îți recomandăm să îți alcătuiești lista în funcție de criterii precum: cantitatea, dar și dificultatea materiei care trebuie parcursă la disciplina respectivă, timpul rămas până la ziua examenului, și nivelul de cunoștințe pe care l-ai acumulat până în prezent. În ceea ce privește programarea examenelor, încearcă pe cât posibil să ai o pauză de 2-3 zile între acestea, în funcție de gradul de dificultate. Fă o recapitulare în ziua anterioară, și asigură-te că o să ai parte de odihna necesară.

O să fie greu? Cu siguranță! Imposibil? Nicidecum! Trebuie să ai în vedere faptul că drumurile presărate cu impedimente sunt cele care ne aduc cea mai mare satisfacție. De multe ori, între succes și reușită, distanța este măsurată de convingerea noastră că putem, că suntem capabili de lucruri mărețe. Păstrează-ți calmul. Cu cât eforturile de acum sunt mai consistente, cu atât mai mult și mai repede poți să te bucuri de rezultate și să sărbătorești mai târziu.

  1. Găsește locul potrivit.

Ai destul spațiu pentru materialele de studiu? Lumina este potrivită? Un loc liniștit, de preferabil doar al tău, și care să nu prezinte o distragere de la țelul stabilit, este absolut esențial. Asigură-te că absolut orice te înconjoară îți stimulează capacitatea de concentrare, și îți asigură confortul. Unii dintre noi au nevoie de un spațiu curat și organizat, în timp ce alții se simt mai productivi și motivați într-un mediu mai dezorganizat. Gândește-te care variantă funcționează cel mai bine pentru tine, și treci la fapte! Muzica de fundal te poate ajuta. (check this out)

https://www.youtube.com/watch?v=9uKVI6_Fm4g

Ești student/ă, stai la cămin, iar camera de lectură nu reprezintă o opțiune viabilă pentru tine? Cu siguranță ai remarcat multitudinea de cafenele și localuri din Cluj. Ei bine, sperăm că nu vei fi surprins/ă când îți vom spune că unele dintre acestea pot reprezenta un mediu ambiant propice studiului. Așadar, îți sugerăm câteva locuri, printre care sperăm să îl găsești pe cel care ți se potrivește cel mai bine: Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga”, Papillon Cafe, Flowers Tea House, Kafea, Bujole, Yolka, Mint Bistro.

  1. O pauză scurtă este binevenită oricând.

Până și supereroii au nevoie de o pauză, iar noi, studenții, cu atât mai mult. Un nivel optim de concentrare nu poate fi menținut dacă nu ne dăm o șansă de recuperare după efortul depus. La fiecare 25 de minute, rezervă-ți 5 minute de liniște și relaxare (recomandă specialiștii). Meriți! Cu o minte odihnită poți trece munții, așa că, este de la sine înțeles faptul că o sesiune nu îți va putea sta în cale.

Dacă simți nevoia unei pauze mai lungi, rezervă-ți-o fără să te simți vinovat/ă! Fie ca aceasta va lua forma unei plimbări, a unei discuții cu cineva care îți aduce o stare de confort sau a ascultării melodiilor preferate, important este să îți ofere doza de odihnă și motivație de care ai nevoie.

Chiar dacă simți că reprezintă o abatere de la planul de învățare, te asigurăm că rezultatul va fi exact contrariul: pauzele scurte și regulate nu numai că îți îmbunătățesc capacitatea de concentrare, dar aduc un aport semnificativ și productivității tale.

  1. Folosește schițele și diagramele.

Memoria vizuală poate deveni cel mai bun prieten al tău în perioada sesiunii, mai ales când vrei să recapitulezi materia deja parcursă. Pentru început, oferă-ți o provocare: scrie tot ce știi despre un anumit subiect și identifică lacunele – cu determinarea suficientă, în scurt timp acestea vor deveni inexistente.

În perioada imediat anterioară examenului, concentrează toată materia într-o pagină prin intermediul diagramelor. Notându-ți ideile în acest format rezumativ, îți vei reîmprospăta memoria, iar obținerea unei note mari este asigurată. Nu pierde timpul cu repetarea noțiunilor care au un grad mare de stăpânire, ci axează-te, mai degrabă, pe cele care îți provoacă o anumită nesiguranță – astfel vei parcurge toată materia.

 Dacă ai la îndemnână modele de subiecte din anii anteriori, ar fi bine să le parcurgi și pe acestea, fără ezitare. Te vor ajuta să te obișnuiești cu structura întrebărilor, dar și cu conștientizarea timpului recomandat pentru fiecare întrebare.

  1. Să nu îți fie teamă să ceri ajutor.

Fie că este vorba despre organizarea grupurilor de studiu împreună cu prietenii sau nevoia lămuririlor din partea profesorilor asupra anumitor neclarități, este important ca fiecare întrebare care apare pe parcursul procesului de studiu să nu fie lăsată fără răspuns. Înconjoară-te de oameni care au aceleași așteptări de la această perioadă ca și tine, motivați-vă și ajutați-vă reciproc. Dacă nu puteți să vă întâlniți foarte des, rețelele de socializare cu siguranță o să vă scoată din impas.

De asemenea, poți cere sfatul colegilor din anii mai mari, care îți înțeleg situația și care îți pot împărtăși câteva secrete dobândite prin propria experiență. Important este să conștientizezi că nu ești singurul care trece sau care a trecut prin sesiune, iar dacă alții au putut să obțină note mari, cu siguranță și rezultatele tale pot să fie cel puțin la fel de bune.Ca și sfat final, găsește strategia de învățare care consideri că este cea mai potrivită pentru a-ți maximiza eficiența, și oferă-ți mici recompense în momentul în care duci la îndeplinire anumite sarcini, astfel încât să rămâi motivat/ă. ,,Pot” – acesta este gândul care trebuie să te însoțească permanent în perioada sesiunii, iar dacă rezultatele nu vor fi cele așteptate, nu te descuraja, există și sesiunea de restanțe sau măriri, în care poți să îți acorzi o a doua șansă la reușită. 

Study hard now so as to have a reason to party even harder later!

(Articol întocmit de Nicoleta Anca)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s