De PAȘTE, fii FERICIT!

          Astăzi, în prag de mare sărbătoare, cred că toți suntem în toiul pregătirilor. După cum am văzut și noi la părinții sau bunicii noștrii, am înnroșit ouăle, le-am legat frumos cu frunze adunate din grădină și le-am pus pe un coș frumos decorat, nerăbdători să îl vadă și Iepurașul. Am făcut curat în case, ne-am pregătit hainele pentru slujba de Înviere, și sper eu, ne-am deschis sufletele.

            Mereu am considerat că farmecul sărbătorilor este dat de obiceiurile și de tradițiile din acea perioadă. Motiv pentru care am făcut o selecție cu cele mai interesante obiceiuri din popor, din diferite zone ale țării.

  • Ouăle roșii și ciocnitul ouălor
6_oua_rosii

Sursa: tocanadecuvinte.blogspot.ro

Probabil acesta este și cel mai răspândit obicei al Paștelui, vopsirea ouălor roșii. Dacă mai demult bunicii noștrii foloseau foi de ceapă roșie penru a colora ouăle, acum lucrurile s-au mai schimbat și avem de ales între foarte multe sortimente de culori și abțibilduri. Dar oricum, pe orice masă, cred că sunt măcar câteva ouă roșii tradiționale, legate în ciorap, cu model de frunze ale plantelor din grădină. Legenda care stă la baza acestui obicei spune că Maica Domnului, a așezat un coș cu ouă la baza crucii pe care era răstignit Fiul ei, iar sângele scurs din trupul Mântuitorului au făcut ouăle să se înroșească.

            După slujba Învierii, creștinii au obiceiul să ciocnească ouăle. Acestea se ciocnesc diferit în funcția de ziua sărbătorii Pascale. În prima zi, se ciocnesc doar cu vârful, a doua zi se ciocnesc vârful cu partea opusă, iar în ultima zi se ciocnesc părțile laterale ale ouălor. Când ciocnesc ouă, creștinii rostec ”Hristos a Înviat!”, și li se răspunde  cu ”Adevărat a înviat!”.

  • Slujba de Înviere

           

slujba-de-inviere

Sursa: stirileprotv.ro

Deși slujba de Înviere nu se poate numi obicei, pe parcursul ei sunt foarte multe tradiții care variază în funcție de zonă. De exemplu, se spune că mai de mult, în sate, în noaptea de Înviere, oamenii se trezeau în bătaia clopotelor, se spălau pe față și îmbrăcau cele mai bune straie. Apoi luau o lumânare și se alăturau preotului, penrtu a lua Lumina Învierii Domnului și a participa la slujba de Înviere. În popor se zice că este bine să pleci cu lumânarea aprinsă de la biserică, pentru a aduce lumina și la tine-n gospodărie, iar după ce se stinge, lumânarea se păstrează pe tot parcursul anului și se aprinde la necaz. În noaptea Învierii, este bine ca primul care trece pragul casei să fie un bărbat, deoarece se spune că în acea gospodărie va fi noroc tot anul.

  • Udatul

            Obicei foarte popular mai ales în zona Transilvaniei, cu influențe maghiare, udatul este o tradiție care se păstrează și astăzi. Băieții obișnuiesc să meargă la casele fetelor nemăritate și să le ude cu parfum, pentru ca acestea să ”nu se veștejească”. Fetele îi răsplătesc cu ouă frumos încodeiate și bucate alese.

            Câteve obiceiuri mai ”deosebite” vin din Moldova, Călărași sau Țara Moților. În Moldova în dimineața primei zi de Paște, într-un  bol se pune un ou roșu, unul alb și câteva monezi și apă neîncepută (apă curată).  Copii trebuie să se spele pe față cu apa din acel bol pentru a avea un an plin de bogații.

            În Călărași, la slujba de Înviere creștinii duc un coș cu bucate, ouă roșii și un cocoș alb pentru a fi sfințite. Cocoșii sunt crescuți special pentru această ocazie și se spune că prin cântecul lor se anunță Învierea Domnului, iar cel mai norocos al cărui cocoș cântă primul, va avea parte de belșug tot anul.

            Un alt obicei interesant vine din Țara Moților. Acolo feciorii tineri în noaptea Învierii, scot toca din Biserică și o duc în cimitir, asumându-și responsabilitatea de a o păzi toată noaptea. În cazul în care toca este furată, tinerii trebuie să dea un ospăț mare unde să invite tot satul, deopotrivă și ”păgubașii”.

            La final, noi dorim să vă urăm un Paște Fericit! Și mai presus de toate, să fiți voi fericiți, înconjurați de familie și de toți cei dragi, iar această sărbătoare să vă găsească cu pace în suflete și lumină în casă!

 

 

-Alexandra Nadia Petruț

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s