Mărțișorul – Sărbătorirea primăverii și a noilor începuturi

Dacă voi pune laolaltă culorile roșu și alb te vei gândi automat la cel mai purtat obiect din 1 martie, mărțișorul. Șnurul împletit dintr-un fir alb și un fir roșu reprezintă una din cele mai iubite podoabe purtate de fete (și băieți în anumite zone ale țării).

Se spune că mărțișorul reprezintă venirea primăverii. Cum românii au multe legende și povești nemuritoare, nu este de mirare că și legenda mărțișorului este una memorablă. Aceasta ne spune că odată ca niciodată Soarele a coborât pe pământ sub forma unei preafrumoase fete. Întâmplarea a făcut ca ea să fie furată de un zmeu care a închis-o în palatul său. În momentul acela păsările au încetat să mai cânte, copiii s-au oprit din jocurile lor și au uitat ce înseamnă veselia, iar lumea toată a devenit mâhnită. Dorind să remedieze această situație, un tânăr foarte curajos și-a luat inima în dinți și a pornit spre palatul zmeului pentru a elibera fata. I-a luat un an întreg pentru a căuta în toate colțurile palatului, dar până la urmă a dat de zmeu și l-a convocat la o luptă dreaptă. Astfel, tânărul a ieșit învingător și a eliberat preafrumoasa fată.

ghiocel

Sursa: clopotel.ro

Așa a reușit Soarele să se ridice înapoi la cer, luminând cu căldură întreg pământul; odată cu venirea primăverii oamenii și-au recăpătat veselia de odinioară.Din păcate tânărul erou zăcea în palatul zmeului. Sângele cald i s-a scurs pe zăpada albă, iar în locul acela au răsărit primii ghiocei. Se spune că de atunci oamenii sărbătoresc memoria tânărului legând două fire, unul roșu și unul alb. Culoarea roșie simbolizează curajul eroului, iar cea albă simbolizează ghiocelul, prima floare a primăverii.

În zilele noastre fetele poartă mărțișorul pe toată durata lunii martie, după care îl atârnă de ramurile unui pom fructifer. Se crede că dacă îți pui o dorință în timp ce mărțișorul atârnă de pom, aceasta va deveni realitate. La începutul lunii aprilie se pot vedea mărțișoare atârnate de pomii fructiferi în multe sate din România. În Banat, Bucovina și Moldova fetele sunt cele care oferă mărțișoare băieților.

Echipa Business Ladies Club iubește această tradiție pur românească. Vino la standul BLC de la FSEGA pentru a primi un mărțișor făcut de noi din toată inima. Ne plac noile începuturi și dorim să sărbătorim alături de tine venirea primăverii care ne aduce multă energie pozitivă.

20170301_122429

-Ana-Maria Costanciuc

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s