Dragobete – Legendă și tradiții

O veche legendă românească ne spune că Baba Dochia avea un fiu pe nume Dragomir, zeul dragostei și al bunei dispoziții. De aici se trage și numele de Dragobete. Îl putem identifica cu faimosul Cupidon din mitologia romană și cu Eros din mitologia greacă.

Se spune că în ziua de Dragobete păsările își aleg perechea pe viață și încep să își construiască împreună cuiburile. Dacii îl știau drept zeul care oficia nunta acestor păsări la începutul primăverii. Astfel a pornit tradiția ca de Dragobete fetele și băieții să se întâlnească pentru ca iubirea lor să dureze pe parcusul înregului an, la fel ca iubirea păsărilor care se “logodesc” în această zi.

Dacă vremea era frumoasă, tinerii ieșeau în pădure pentru a culege primele flori ale primăverii: ghioceii și brândușele. Printre obiceiurile din această zi amintim zăpada zânelor, care era strânsă de fete pentru a se spăla ulterior cu ea la anumite sărbători și apa de pe fragi, despre care se spune că are proprietăși magice, fiind folosită de fetele nemăritate pentru a deveni mai frumoase ca niciodată, atrăgând astfel privirile băieților.

Fiind și zeul bunei dispoziții, oamenii organizau petreceri în numele lui, iar multe dintre viitoarele căsnicii ajungeau să se realizeze ulterior din urma acestor întâlniri. Legenda spune că toți cei care au participat la aceste petreceri urmau să fie feriți de boli pe durata anului deoarece primeau binecuvântarea zeului.

Un alt nume dat acestui zeu este Năvalnicul deoarece era un fecior extrem de frumos și foarte iubăreț care făcea toate fetele să își piardă mințile după el.

În zilele noastre de Dragobete se sărbătorește dragostea, oamenii fiind mai atenți unii cu alții. Cu această ocazie ei își dăruiesc cele mai frumoase cadouri pentru a-și arăta iubirea.

Alte obiceiuri de Dragobete:

  1.  Fetele trebuie să se întâlnească cu persoane de sex masculin pentru a avea parte de iubire pe tot parcursul anului.
  2.  Bărbații trebuie să se afle în relații cordiale cu persoanele de sex feminin.
  3.  Toată lumea trebuie să fie veselă de Dragobete pentru a avea parte de iubire pe tot parcursul anului.
  4.  Pentru a menține iubirea pe toată durata anului, cuplurile trebuie să se sărute.
  5.  Cei care plâng în această zi vor avea parte de necazuri și supărări în următoarele luni.
  6.  În unele zone ale țării se practică obiceiul ca fetele nemăritate să își pună busuioc sub pernă pentru a-și visa ursitul.

 

-Ana-Maria Costanciuc

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s