ANUL NOU, MEREU UN NOU ÎNCEPUT

O să încep printr-o scurtă lecție de istorie despre Anul Nou. Această sărbătoare are o încărcătură istorică seminificativă. Revelionul nu a fost sărbătorit întotdeauna pe 31 decembrie, iar tradițiile au fost și ele cât se poate de diferite în trecut. Stabilirea religioasă a datei de 1 ianuarie ca început de an a avut loc pentru prima dată în anul 1691, de către Papa Inocențiu al XII-lea. Înainte de această dată, noul an era marcat de Crăciun.

În timp ce Crăciunul reprezintă acea perioadă pe care o petreci alături de familie, în ceea ce privește Anul Nou lucrurile s-au schimbat pentru mine odată cu trecerea timpului, deoarece fiecare Revelion a fost unic și plin de momente de neuitat. Cuvântul potrivit pentru această sărbătoare este: BUCURIE. Pentru o seară, este un lucru bun ca fiecare dintre noi să mulțumească pentru tot ce am primit, să privim cu optimism spre viitor, iar miezul nopții să ne prindă cu zâmbetul pe buze și înconjurați de persoanele dragi nouă. Totodată, Anul Nou reprezintă momentul în care pun în balanță ce am realizat în anul care urmează să se încheie și îmi stabilesc următoarele obiective pentru următoarea perioadă.

Făcând o intoarcere în timp, Revelionul era privit de mine cu alți ochi. Fiind doar un copil, de cele mai multe ori ajungeam să îmi petrec această sărbătoare cu părinții sau, uneori, la țară împreună cu bunicii mei. Momentele petrecute la țară erau cele mai amuzante, deoarece obiceiurile se păstrează încă cu sfințenie, iar de Anul Nou fetele și băieții mergeau cu plugușorul, capra și sorcova, îmbrăcați în cele mai amuzante costume tradiționale. De menționat, este faptul că aceste costume erau confecționate, cu multă atenție, de noi. Ne distram, râdeam ore întregi și uitam de frigul de afară.

Odată cu trecerea timpului, am început să îmi petrec Revelionul cu o parte din  prietenii mei apropiați, iar în acest an voi face același lucru. Nu sunt superstițioasă de felul meu și nu respect cu sfințenie o anumită tradiție. Recunosc că îmi place uneori să țin cont de unele superstiții românești cum ar fi: să port un obiect vestimentar nou, de culoare roșie sau orice altă culoare veselă pentru a atrage energiile pozitive sau să nu pășesc în anul ce vine cu nicio datorie. Un obicei mai puțin românesc, pe care l-am aflat recent, este acela de a mânca 12 boabe de struguri la miezul nopții și de a îți pune 12 dorințe, câte una pentru fiecare lună. Deși nu am ținut cont de acest obicei până acum,  îmi propun ca  anul acesta să încerc ceva diferit și să fac acest lucru și totodată vă provoc și pe voi să încercați.

 Indiferent de cum îl sărbătoresc, Anul Nou semnifică un moment special și păstrez toate amintirile cu drag în sufletul meu. Sper ca oricare ar fi modul, locul sau persoanele cu care sărbătoriți aceste ore deosebite să vă bucurați din plin de fiecare clipă. Îmi permit să vă dau un ultim sfat legat de Anul Nou: profitați de fiecare șansă de a transforma momentele trăite în amintiri de neuitat.

An Nou fericit si plin de împliniri pe toate planurile!

Voi cum petreceți  Anul Nou?

Aveți vreo superstiție de care țineți cont?

 

-Alexandra CRISTEA 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s