Mulțumesc, Moș Nicolae!

În fiecare an, această perioadă îmi aduce aminte de copilărie, de modul în care îmi curățam cizmulițele și le puneam la geam pentru a primi cadourile aduse de Moș Nicolae. Chiar și acum, ziua de 6 decembrie îmi aduce speranța în suflet, iar prin intermediul prietenilor și al familiei, Moș Nicolae încă își mai face simțită prezența.

Tradiția lui Moș Nicolae datează din moși-strămoși și zice că acesta vine în noaptea de 5 decembrie călare pe un cal alb și lasă dulciuri în cizmulițele curate ale copiilor cuminți, pe când cei răi primesc o nuielușă. Ceea ce puțină lume știe este că obiceiul nuielușei se duce cu mult timp înapoi. În anumite zone există și astăzi tradiția de a duce în casă o crenguță dintr-un pom fructifer pentru a se pune în apă lângă o icoană. Dacă aceasta va înflori până la Anul Nou, va urma un an roditor.

Cea mai veche și cunoscută legendă ne aduce în atenție trei surori sărmane a căror tată voia să le vândă deoarece nu avea de unde să le dea zestre. Pentru a le ajuta, Sfântul Nicolae le-a adus câte o pungă cu bani fiecăreia în parte și le-a aruncat pe geam, iar de fiecare dată punga a aterizat fie într-o cizmă, fie într-o șosetuță pusă la uscat. De aici a început obiceiul de a pune cadourile în cizmulițele copiilor cuminți.

Există o vorbă din popor care spune că adevărata iarnă începe de Sfântul Nicolae în data de 6 decembrie. Acesta este și motivul pentru care el vine călare pe un cal alb, care simbolizează de fapt zăpada.

 

Moș Nicolae ne învață că încă există bunătate în lume, că oricare dintre noi putem veni în ajutorul celor nevoiași și că totul devine mai frumos în jur atunci când învățăm să împărțim.

15320323_1591746470852395_731345330_nAm lăsat de mult timp în urmă perioada copilăriei, însă spiritul Sfântului Nicolae rămâne
prezent, ori de câte ori prietenii îmi fac un mic dar sau când și eu la rândul meu pot dărui ceva cu ocazia acestei sărbători. La fel ca și în ceilalți ani, Moș Nicolae a fost generos cu mine și mi-a adus niște daruri minunate pentru care îi sunt foarte recunoscătoare.

Tu ce ai primit anul acesta?

Cu ocazia acestei sărbători arată-le celor dragi că îi iubești. Îți propun ca de ocazia acestei sărbători să te gândești la tot ce ai învățat de la Moș Nicolae.

15401267_1591746490852393_1239906902_n

Dacă în copilărie aceasta era perioada în care scriam scrisori care începeau cu aceste cuvinte:

Dragă Moș Nicolae,

Anul acesta am fost o fetiță cuminte și îmi doresc…

 

acum vreau să încep o altfel de scrisoare care să sune așa:

 

Dragă Moș Nicolae,

Îți mulțumesc că mi-ai făcut copilăria mai frumoasă, că mi-ai adus mereu un zâmbet pe buze

și că m-ai învățat ce înseamnă bunătatea…

-Ana-Maria Costanciuc

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s