Codul bunelor maniere în business

Dacă e să facem o comparație între bunele maniere de acum 100 de ani și cele de acum, ne vom da seama că s-au păstrat multe dintre acestea, iar altele s-au adaptat ca urmare a schimbării mentalităților. Cel mai important motiv pentru păstrarea etichetei până în zilele noastre este conștientizarea că respectarea unor reguli nu înseamnă a fi cu nasul pe sus, ci comportamentul pe care-l adoptăm față de noi și în societate reflectă valorile interioare și principiile noastre.

Eleganța unei persoane nu înseamnă doar vestimentație și accesorii, ci și gesturi politicoase. De-a lungul timpului bunele maniere s-au împărțit în mai multe categorii în funcție de genul persoanelor, cadrul social sau domeniul de activitate.

businessetiquette

Business Etiquette reprezintă un set de reguli menite să îi ajute pe cei din domeniul business să dobândească abiliăți și comportamente necesare funcției pe care o ocupă, să învețe să acționeze cu eleganță și profesionalism atât în situațiile de zi cu zi cât și în cele speciale, dar și să învețe cum să creeze legături sau relații de lungă durată.

Succesul sau eșecul depinde în mare măsură de conduita noastră, iar cel mai bun loc pentru a învăța este în cadrul unui workshop. Astfel, am participat la evenimentul organizat de Business Ladies Club (BLC) și ManierArt, ”Business Etiquette”. Doamna Anca Șerban, consultant în maniere, o fire deschisă și mereu plină de entuziasm, ne-a făcut o mică introducere, iar fiecare particpantă a fost invitată să spună câteva cuvinte despre ea și despre ce înseamnă eticheta în business.

Temele abordate au fost prima impresie, ritualul cărții de vizită, strângerea de mână, elemente ale limbajului trupului și cum să oferi cadou partenerilor. Am aflat despre etapele primei impresii, cum să ne prezentăm astfel încât să oferim celor din jur posibilitatea de a pune întrebări și a lega un dialog.

Japonezii consideră cartea de vizită ca fiind o prelungire a mâinii, o parte din ființa ta sau din afacerea ta. De-a lungul timpului s-au format două tehnici de oferire a cărții de vizită: cea europeană și cea asiatică. Doamna Anca Șerban ne-a vorbit despre tips&tricks cum ar fi când se oferă, cum o primești sau unde se depozitează, câteva mici gesturi care pot face diferența.

Am aflat și de ce bărbații dau mereu mâna, fie că se întâlnesc într-un cadru formal sau informal. Ei bine, gestul strângerii de mână datează de secole când bărbații își dădeau mâna pentru a se asigura reciproc că nu ascund nimic cum ar fi o armă. Am învățat să facem diferența între tehnicile corecte și incorecte luând în calcul câțiva parametri: intensitate, durată, suprafață și cum să gestionăm o situație provocatoare cum ar fi o strângere de mână prea intensă.

coffee

Sursa: Instagram (Daiana Moldovan)

După ce am savurat ceai și cafea oferite cu drag din partea celor de la Invest Cafe, am pus în practică ceea ce am aflat cu ajutorul
unor exerciții.

De asemenea, participantele au foarte active și au pus întrebări legate de anumite situații pe care le-au trăit sau le-au văzut la alte persoane.

Pentru că urmează perioada sărbătorilor gândul ne zboară la cadouri așa că seara noastră s-a încheiat cu sfaturi legate de oferirea cadourilor partenerilor noștri. Unul dintre cele mai importante sfaturi este să facem o mică cercetare despre hobby-urile sau lucrurilor preferate ale colaboratorilor înainte de a cumpăra ceva. Se recomandă și scrierea unui thank you note scris de mână pentru că dă o notă personală cadoului și veți face o impresie foarte bună.

Acum nu ne rămâne decât să exersăm, iar atunci când vom întâmpina o situație dificilă, vom ști cum să trecem cu brio fără prea mari emoții.

How you treat yourself is how you are inviting the world to treat you.”

-Daiana Moldovan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s