Ce înseamnă de fapt un team building

Îi mai ții minte pe cei mai buni prieteni din copilărie? Obișnuiați să vă jucați împreună, să vă bazați unul pe celălalt și să aveți încredere pentru a vă povesti toate secretele. Într-un fel ei au făcut parte din prima ta echipă. Alături de ei ai învățat anumite valori pe care le ai și în ziua de astăzi. De la grădiniță până în ultima zi de liceu ai învățat din ce în ce mai mult despre ce înseamnă o echipă, însă mai important de atât, ce presupune a lucra în echipă.

Team buildingul este despre cum se poate dezvolta o echipă care împărtășește aceleași valori pentru a îndeplini cât mai multe scopuri comune. Weekend-ul trecut echipa BLC a fost în teambuilding la Baru Mare și a fost atât de frumos încât vreau să scriu și aici despre această experiență unică.

M-am gândit să împărtășesc tot ce am învățat în cele 3 zile petrecute în județul Hunedoara, într-o locație de vis, unde vântul lunii noiembrie mă ducea cu gândul la romanul ”La Răscruce de Vânturi”. Poate într-o zi va trebui să organizezi chiar tu un team building și astfel vei ști de unde să începi.

img_4423

Din punctul meu de vedere un team building de succes are următoarele ingrediente:

Triumf

Un team building de succes se bazează pe triumf, deoarece într-adevăr este un adevărat câștig să creezi o echipă unită din zeci de persoane care încă nu se cunosc. Odată ce prieteniile au fost formate, este mai ușor să dezvolți proiecte de succes.

Experiențe de neuitat

Oricine va merge într-un team building se va alege cu experiențe de neuitat. La fel a fost și img_4491în cazul Iuliei, care a fost alături de noi. Ea ne spune că s-a ales cu multe lucruri practice care cu siguranță îi vor fi de folos și în viitor. Atunci când am întrebat-o despre ce a însemnat weekendul de la Baru Mare pentru ea, acesta a fost răspunsul ei: “Am reuşit într-un timp foarte scurt să legăm prietenii, să ne obişnuim unele cu altele, să învăţăm să lucrăm în echipă, să ascultăm şi să împletim mai multe idei. A fost un weekend dinamic, total ieşit din rutină şi cu multă distracţie. Un lucru atipic la această distracţie a fost faptul că din fiecare mic joculeţ am învăţat câte ceva. Cu alte cuvinte, am îmbinat utilul cu plăcutul.”

Aptitudini noi

Unul din cele mai frumoase lucruri legate de teambuildinguri este faptul că poți acumula aptitudini noi pe care în mod sigur le vei putea folosi și în viitor. Pentru Alexandra aceasta a fost prima experiență de acest tip. Ea a fost drăguță să ne împărtășească din experiența ei personală: “Cunoştintele pe care le-am acumulat îmi vor fi folositoare atât în viitoarele proiecte organizate de BLC, cât şi pe plan personal. Am reuşit să folosim într-un mod productiv timpul petrecut aici, profitând de fiecare moment la maxim,  îmbinând într-un mod perfect distracţia cu învăţatul.”

Muncă în echipă

Tu cum stai la acest capitol? Îți place să lucrezi în echipă sau crezi că le poți face pe toate singur? Munca în echipă este de fapt temelia pe care se constituie orice organizație, iar într-un moment sau altul vei experimenta chiar tu beneficiile sale.

Alexandra ne vine iar în ajutor cu o descriere a ceea ce înseamnă pentru ea noțiunea de echipă: “Pot spune cu zâmbetul pe buze că la finalul acestor 3 zile am rămas cu amintiri frumoase şi totodată cu informaţii noi în ceea ce priveşte lucrul în echipă, cooperarea şi devotamentul. Dacă ar fi să aleg un singur cuvânt pentru a defini ce a însemnat team buildingul pentru mine, acel cuvânt este: echipă, deoarece îmi place să cred că am plecat un grup şi ne-am întors o echipă. Aici  am învăţat că este foarte important să ascult opiniile celorlalţi, să ţin cont de ele și am intâlnit persoane deosebite, de care m-am apropiat în puţin timp.” După cum ne relatează și ea, în cadrul unei echipe trebuie să existe întotdeauna compromis și empatie. Este foarte important să știi să asculți opiniile coechipierilor tăi și să ajungeți împreună la o soluție finală.

Bucurie

img_4619

Atunci când petreci câteva zile în natură alături de persoane care împărtășesc aceleași valori ca și tine, ocupându-te de dezvoltarea ta personală și de închegarea unei echipe armonioase, vei simți fără îndoială multă bucurie. Recomand celor care vor să organizeze un team building să aleagă o locație cât mai departe de agitația orașului.

Unitate

Închegarea echipei este foarte importantă, iar un team building ne poate ajuta să ne apropiem unii de alții. Daiana, un membru de excepție al echipei Business Ladies Club, ne împărtășește părerea sa despre team building și despre noile fete care au intrat în organizație: “Jocurile și trainingurile ne-au ajutat să ne cunoaștem și să formam o echipă unită. Am rămas surprinsă de ideile lor creative de proiecte și de implicarea lor în fiecare activitate.”

Incredrere

Un team building de succes se va încheia cu o echipă unită formată din persoane care au încredere una în cealaltă. Fără încredere nu există echipă, iar fără echipă nu există rezultate optime în cadrul unei organizații, indiferent dacă este vorba de voluntariat sau job.

Legături de prietenie

Cu siguranță un team building îți va aduce noi prieteni. Acesta a fost și cazul Giuliei, care ne spune: “În urma team buildingului Business Ladies Club a devenit pentru mine a doua familie. Am cunoscut persoane noi care și ele odată cu mine au avut dorința de a face ceva pentru dezvoltarea lor personală și profesională. Mi-am format prietenii cu majoritatea fetelor, am lucrat la proiecte, ne-am distrat la petrecerea de sâmbătă seara (unde vinul fiert și merele coapte si-au facut facut prezența), am colaborat împreună la diferite activități de cunoaștere și pot spune că am aflat extrem de multe despre fiecare în parte. Chiar dacpă timpul a trecut repede, am rămas cu amintiri plăcute, prietenii legate, informații noi și am ajuns la etapa de echipă. Le mulțumesc fetelor din BLC că s-au ocupat de tot cu cea mai mare seriozitate și au avut grijă să ne integrăm și să ne simțim ca la noi acasă în cadrul organizației.”

Dezvoltare personală

Vrei să lucrezi practic la dezvoltarea ta personală? Atunci îți recomand să participi negreșit la primul team building care se va ivi în calea ta. Dacă nu, poate vei organiza chiar tu un team building de succes.

Idei noi

img_4419

Unde-s mulți puterea crește, iar noi știm asta. Acolo unde mai multe persoane se adună pentru îndeplinirea unui scop comun, vor exista foarte multe idei noi și folositoare. În momentul în care mergi la un team building, îți recomand să iei cu tine un pix și un carnețel. În mod sigur vei avea multe de notat.

Nădejde

Atunci când păstrezi speranța vie poți muta și munții din loc, astfel că te rog să ai nădejdea că următorul team building la care vei participa te va duce cu un pas mai aproape de țelul tău.

Generozitate

În weekendul trecut am învățat că în cadrul unui teambuilding poți întâlni mulți oameni generoși care îți vor face ziua mai frumoasă. De la o mandarină împărtășită cu drag la o bucățică de ciocolată,  generozitatea reprezintă detaliul care aduce farmec în cadrul oricărui team building.

Acum la încheiere nu mai rămâne decât că sper că ai prins esența unui team building de succes. Eu am împărtășit câteva frânturi din experiența BLC de la Baru Mare și sper ca și tu să ne scrii câteva rânduri despre experiența ta. În acest fel putem învăța unii de la alții și să ajungem să ne dezvoltăm împreună.

-Ana-Maria Costanciuc

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s