A fi sau a nu fi…voluntar

Este confortabil să stai în pat, mai ales acum când frigul de afară îți îngheață până și oasele. Poate apuci să dormi mai mult sâmbăta dimineață, iar în rest te vezi cu prietenii și ajungi la zi cu serialele preferate. Cel mai probabil nu ai timp să lucrezi gratis pentru alții, doar ești o persoană ocupată. Și până la urmă munca ar trebui să se plătească, sunt sigură că și tu te-ai gândit la asta. Doar ce rost are să te legi la cap când nu te doare, mai ales că deja ai atâtea cursuri la facultate. Mulți tineri gândesc așa, însă nu pot să îi blamez pentru acest lucru deoarece probabil mulți nu știu ce înseamnă a fi voluntar.

volunteer

Așa că m-am gândit să-ți împărtășesc din experiența mea de voluntar la Business Ladies Club ca să vezi că atunci când faci ceva cu pasiune totul devine mai frumos.  Am ales să compun o scurtă listă cu tot ceea ce câștigi dacă spui da voluntariatului:

1. Prieteni noi

Multiracial Group of People Jumping at Beach, Backlight

Ce poate fi mai frumos decât a întâlni și alte persoane care au aceleași valori ca și tine? Puteți lucra cot la cot pentru a realiza diverse proiecte, iar după aceea puteți ieși la o cafea pentru a sta ore în șir la povești. În plus, cu aceste persoane vei merge în team building-uri și împreună veți forma o mare familie. La fel ca și multe alte organizații de acest fel, noi, fetele din cadrul BLC, suntem o familie frumoasă și ne ajutăm reciproc ori de câte ori avem nevoie.

2. Încredere în forțele proprii

incredere

Este perfect normal ca atunci când nu ai deloc experiență în domeniul muncii să te simți puțin mai neîncrezător, însă dacă spui da voluntariatului capeți mai multă încredere în tine.

Ajungi să îți forțezi limitele și să devii conștient de ceea ce poți face. Încetul cu încetul vei ajunge să te simți mai încrezător și să devii mai eficient.

Tu cum stai la acest capitol?

3. Competențe noi

În cadrul unei organizații de voluntariat te poți implica în diferite activități, iar în acest fel îți vei putea dezvolta competențe noi. De la editare de poze, pictură, comunicare sau căutare de sponsorizări, până la discursuri și organizare de evenimente, șansele tale de a învăța lucruri noi devin nelimitate. Îți propun să te gândești la trei competențe pe care ai dori să le perfecționezi și să te gândești cum ai putea să le dezvolți într-o organizație de voluntariat. În cadrul Business Ladies Club se pune mare preț pe dezvoltarea a noi competențe și de aceea toate fetele sunt implicate în activități cât mai diversificate.

competente

4. Experiență

experienta

Indiferent dacă știi ce vrei să te faci când crești mare sau nu, este foarte important să începi să lucrezi pentru a căpăta experiență pe câmpul muncii. La voluntariat ai șansa de a-ți perfecționa aptitudinile din domeniul preferat, iar după cum am menționat mai sus, vei dobândi și competențe noi. De asemenea, vei vedea ce înseamnă să pui pasiune în ceea ce faci și cum este sentimentul de a vedea roadele muncii tale.

5. Noi oportunități de carieră
carieraCu cât ești mai activ în cadrul organizației, cu atât vei deveni mai valoros pentru viitorii angajatori. Să nu crezi că toată munca ta va trece neobservată. În cazul în care îți faci probleme în această privință, folosește social media pentru avantajul tău. Facebook și LinkedIn sunt două unelte care te pot ajuta să ajungi în vizorul viitorilor angajatori, iar dacă știi cum să îți promovezi activitatea vei avea numai de câștigat.

Acum că ai aflat mai multe despre voluntariat poți să te gândești serios la aderarea în cadrul unei organizații.

Îți recomand să alegi ceva ce ți se potrivește.

Aș dori să închei cu acest paragraf binecunoscut care mi se pare că descrie foarte bine voluntariatul și munca în echipă: „Unde-s doi puterea crește”.

team.jpg

– Ana-Maria Costanciuc

One thought on “A fi sau a nu fi…voluntar

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s