40 de zile de Chris Simion

            Am primit cartea de ziua mea. Prietenii mei știu că sunt o cititoare înrăită, așa că în fiecare an o nouă carte își face loc în biblioteca mea. La prima vedere, titlul era interesant, nu cunoșteam autorul (mai târziu am aflat că e autoare). Citesc pe spatele cărții un mic rezumat și aflu că romanul a fost scris în 40 de zile, dar ceva îmi spunea că titlul avea și o altă semnificație. Primele pagini din 40 de zile încep cu o descriere atât de sinceră și deschisă a  reacțiilor și sentimentelor personajului nostru feminin, a locului în care se află încât simți că pășești în interiorul ei, un interior zbuciumat care seamănă cu acea zi de iarnă descrisă chiar din primele rânduri. 

            După un drum lung și obositor personajul principal ajunge la mănăstire pentru a sta de vorbă cu un călugăr duhovnic. Cititorului nu i se oferă niciun detaliu legat de locația mănăstirii, nu știe nici măcar numele naratoarei. Știe doar că Dumnezeu e ultima speranță de care se agață  pentru a scăpa de ”zeci de cactuși de diferite dimensiuni și chipuri”, cactuși care reprezintă minciuni, suferințe, lacrimi. Asistăm la o discuție lejeră și, în același timp, neașteptată cu duhovnicul despre povestea de dragoste dintre Floarea-Soarelui și Zmeul-Albastru, nume ce ne duc cu gândul la un basm, doar că acesta nu s-a terminat cu ”Au trăit fericiți până la adânci bătrâneți”. Călugărul o sfătuiește pe Floarea-Soarelui să ia o pauză și să se dedice rugăciunii și postului timp de 40 de zile. Pe lângă post și rugăciune duhovnicul îi propune să scrie toate gândurile, frământările, tot ce își amintește despre  așa-zisul ei ”sufletul-insulă”, cel care a lăsat un gol imens și a cauzat o durere care o macină zi de zi. O ultimă povață este să nu uite să vorbească în fiecare zi cu Dumnezeu și să aibă încredere că la sfârșit își va găsi echilibrul.

            Numărul 40 este un simbol aparte pe care îl regăsim atât în numerologie, cât și în Biblie. Conform Bibliei, Moise a postit 40 de zile pentru a scăpa poporul de păcate, iar Iisus a ținut post tot 40 de zile în pustie pentru a își întări credința. Pentru Floarea-Soarelui această perioadă este una de curățire a sufletului, de detoxifiere a organismului și a regăsirii de sine. Încet, încet personajul nostru feminin se eliberează de trecut aducându-și aminte de momentele de iubire unice, simple, dar și de cele mai puțin plăcute petrecute alături de Zmeul-Albastru. 40-de-zile

            Ceea ce mi-a plăcut foarte mult și mi s-a părut că e un plus de originalitate este nota personală a autoarei pe care o regăsim în fiecare dintre cele patruzeci de zile. Pe lângă mail-urile trimise lui Dumnezeu și Zmeului-Albastru, draft-u
rile în care vorbește cu sine însăși și cu ajutorul cărora identifică cauzele neliniștilor, greșelile comise, valorile și principiile după care se ghidează în acest proces al vindecării la începutul fiecărei zile avem câteva rânduri scrise de mână.

            Chiar dacă ne regăsim sau nu în povestea de iubire dintre Floarea-Soarelui și Zmeul-Albastru rămânem cu multe pilde cum ar fi că frica de a-l pierde pe cel iubit ne poate împinge la minciună, la a ne pune o mască pentru a fi acceptați. Prima minciună reprezintă un bulgăre mic la care adăugăm încă o minciună și încă una până când bulgărele e prea mare pentru a-l opri și ne dăm seama că e prea târziu: suntem deja desfigurați, ne-am format o altă realitate, uităm cine suntem cu adevărat. Alegerile noastre determină acțiunile noastre, prin urmare, și consecințele acțiunilor. Eu rămân cu ceva din fiecare poveste, iar 40 de zile mi-a amintit cine sunt eu cu adevărat și cine mă iubește mă acceptă așa cum sunt pentru că ”Trăirea împotriva sufletului ucide.”

            Așadar, vă provoc la o lectură plină de simboluri și sfaturi, o lectură care te poate ajuta să reflectezi și să te regășesti.

-Daiana Moldovan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s